Rešen problem s turističkim agencijama

Rešen problem s turističkim agencijama

Osiguravajuće kuće "Triglav", "Globos" i "Dunav osiguranje" izrazile su spremnost da nastave sa izdavanjem polisa osiguranja turističkim agencijama, u cilju obezbeđivanja licenci za njihovo normalno poslovanje.

Ministar turizma Rasim Ljajić je potvrdio tu informaciju za "Večernje novosti" i zahvalio se navedenim osiguravajućim kućama na pokazanom razumevanju da se ovaj problem reši.

– Osiguravajuće kuće će na osnovu kriterijuma i standarda, koje su definisale, nastaviti sa izdavanjem polisa osiguranja onim agencijama, koje te uslove budu ispunjavale. Agencijama su od strane ove tri osiguravajuće kuće upućeni dopisi u kojima se traže podaci o poslovanju i bilansima, i čim se te informacije dobiju, "Triglav", "Globos" i "Dunav osiguranje" će početi sa izdavanjem polisa – kaže Ljajić.

On očekuje da izdavanje prvih polisa osiguranja turističkim agencijama počne tokom sledeće nedelje. Istovremeno, u završnoj fazi su i razgovori sa bankama oko aktiviranja bankarskih garancija kao drugog modela, koji bi u budućnosti trebalo da funkcioniše u praksi, i omogući stabilnost rada agencija i sigurnost turističkih putovanja.

Inače, osiguravajuće kuće izbegavale su da rade sa agencijama jer im je bio preveliki rizik. Sada će ostati samo one koje rade legalno, preko računa da plaćaju inostranim partnerima svoje aranžmane. One će tražiti sada sve da vide što se tiče poslovanja, pa će same odlučiti s kim će raditi, a s kim neće. Tamo gde je manji rizik oni će poslovati. To znači da će pojedinačno procenjivati rizik poslovanja. Država će nastaviti da pregovara i sa bankama, da osigura bankarske garancije, pa ukoliko osiguravači opet odustanu, da postoji alternativa, pišu "Novosti".

Podsećamo, turističke agencije u Srbiji od 1. oktobra više nisu mogle da prodaju aranžmane, jer su ostale bez licenci, pošto osiguravajuće kuće nisu htele da produže polise, koje su neophodne za njihov rad.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan