Rešenja o privremenim penzijama biće oročena na tri godine

Rešenja o privremenim penzijama biće oročena na tri godine

Izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju predviđaju da rešenja o penzijama, koja nisu konačna, budu oročena na tri godine.

Privremena rešenja o penzionisanju imaće rok važenja tri godine i ukoliko za to vreme penzioner ne pribavi kompletnu dokumentaciju o uplatama i dužini staža, PIO fond će takve penzije proglasiti konačnim.

To znači i da se više neće dešavati da korisnici penzijama godinama, a neki i do kraja života, primaju čekove na osnovu privremenih rešenja, prenosi Radio televizija Vojvodine.

Takvo je rešenje predviđeno izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a čiji je cilj da se smanji broj privremenih rešenja koja se sada izdaju zato što penzioneri ne mogu da prikupe svu potrebnu dokumentaciju da bi dobili trajno rešenje.

Cilj je i da se izbegne plaćanje razlike između privremenog i trajnog iznosa penzije, koja je u nekim slučajevima bila i više stotina hiljada dinara.

Najčešće je ta razlika između 5 i 10 hiljada dinara, a, inače, sada je od ukupnog broja izdatih rešenja za penziju u toku godine 85 odsto privremenih.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan