Saznalo se koju je neželjenu reakciju imao dobrovoljac na kome je testirana oksfordska vakcina

Saznalo se koju je neželjenu reakciju imao dobrovoljac na kome je testirana oksfordska vakcina

Završna klinička ispitivanja vakcine protiv virusa korona, koju su razvili "Astra Zeneka" i Univerzitet Oksford, obustavljena su nakon što je učesnik ispitivanja imao neželjenu reakciju. Iz farmaceutske kompanije nisu saopštili detalje o negativnoj reakciji, ali su informacije ipak procurele.

U međuvremenu su se pojavile informacije da je on dobio transverzalni mijelitis, odnosno upalu kičmene moždine.

"Astra Zeneka" opisala je prekid kao "rutinski", a bolest kao "neobjašnjenu". Međutim, "Njujork tajms" prenosi da se kod dobrovoljca u britanskoj grupi ispitanika pojavio upalni sindrom koji pogađa kičmenu moždinu i koji može biti rezultat virusne infekcije ili razbuktavanja neke autoimune bolesti.

Ova bolest podrazumeva kompletan poprečni presek kičmene moždine, koji sprečava komunikaciju između mozga i tela ispod nivoa upale. Simptomi se ispoljavaju samo u delu tela ispod linije upale i odnose se na otežano kretanje i senzorne probleme.

Vreme postavljanja dijagnoze, kao i to da li je ona povezana sa primljenom vakcinom, i dalje je nepoznato. Nezavisna istraga će tek utvrditi da li je bolest posledica reakcije na vakcinu.

Nakon uspešne prve i druge faze ispitivanja koju je prošla oksfordska vakcina, pojačane su nade da bi ta vakcina mogla biti jedna od prvih na tržištu. Treća faza ispitivanja počela je pre nekoliko nedelja i obuhvata oko 30.000 ispitanika u SAD, Britaniji, Brazilu, Južnoj Africi i Indiji. U trećoj fazi ispitivanja potvrđuje se efikasnost vakcine i njena bezbednost.

Bi-Bi-Si navodi da je ovo drugi put da je ispitivanje oksfordske vakcine prekinuto od aprila, kada je počelo njeno testiranje na ljudima. Konačno odobrenje za nastavak ispitivanja donosi nadležni zdravstveni regulator i taj postupak traje nekoliko dana, ali do tada su sve dalje vakcinacije u svim zemljama koje učestvuju u testiranju privremeno obustavljene.

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ne sumnjam nimalo

  pre 663 dana i 23 sata

  Naravno da će biti utvrđeno da bolest nema ama baš nikakve veze sa vakcinom, već da se oboleli zlonamerno, antivakcerski, raspekmezio.
  A da je oksfordska vakcina dostignuće vredno Nobelove nagrade (koju još jedino čistači novosadske Gradske čistoće nisu dobili, a zaslužuju je).
  Za to vreme zli, rogati komunisti pripremaju svoju vakcinu, koju su naverovatnije i Navaljniju dali.
  I tako, držeći se za ručice i pevajući vesele pesmice ispod neizbežne duge, dok gledamo sve moguće satanističke filmove i serije na našim kanalima, (jer zašto Srbinu emitovati bilo šta lepo i veselo?) - iščekujemo Volju Njegovu (Vođe Potpisnika Nečeg Što NIkad Očima Ne Videsmo) kao i svih svetskih vladara.

  Oceni komentar:
  1
  6
 • Marko

  pre 663 dana i 1 sat

  Normalno je da ima nuspojava, ima ih i aspirin. Antivakseri bi najradije jednoroga ili mesiju u špricu i nula bilo kakve brige, ako može. Ne može, nerealni ste, odrastite ili idite odmah među obolele i skratite ostatku sveta muke.

  Oceni komentar:
  1
  0
 • Sram da te bude

  pre 663 dana i 11 minuta

  Ko si ti Marko, da smatraš da imaš pravo da govoriš ljudima gde da idu?
  Ti si opasnost po ovaj svet. Idi u SNS!

  Oceni komentar:
  0
  0