Sezona alergija poranila ove godine

Sezona alergija poranila ove godine

Klimatske promene, zagađenje vazuha, poremećeni životni ciklusi biljaka, što rezultira češćim slučajevima alergija. Osim toga, upotreba pesticida i antibiotika je u porastu, što dodatno pogoršava situaciju, budući da ovi agensi dospevaju u zemlju i hranu. Kao rezultat, sve veći broj građana Srbije pati od alergijskih reakcija, a sezona alergija je već započela.

Povećanje temperatura dovodi do preranog cvetanja biljaka, što je za mnoge signal da budu oprezni jer mogu biti izloženi alergijskim reakcijama. Umesto uživanja u prirodi, mnogi su primorani da provode veći deo vremena uz antihistaminike kako bi ublažili simptome alergija. Lekari upozoravaju da je polenska groznica, koja pogađa trećinu stanovništva u Srbiji, u porastu, posebno među decom.

Prvo su bile aktuelne leska i breza, a sada su jova i jasen, one najviše izazivaju alergijske reakcije. Breza je još uvek aktivna, ona će biti aktivna sve do polovine aprila i njen polen je vrlo alergogen – ističe alergolog Andrea Đuretić za Radio-Televiziju Vojvodine.

Vrlo su alergogeni i poleni raznih korova i trava, te će onima koji burnije reaguju na njihovo cvetanje, tegobe tokom aprila biti izraženije.  Kod nekih pacijenata, osim respiratornih simptoma, javljaju se i nutritivne ili dermatološke reakcije poput koprivnjače, što ukazuje na ukrštene alergije.

Imate pacijenata koji mogu da dobiju i otok usana, jezika kada jedu jabuku ili kivi, oni koji imaju alergiju na polen breze. Polen stabla i pojedino voće kao što su jabuka ili kivi, imaju sličnu proteinsku strukturu, imaju tzv.epitope koji su slični, i onda pacijenti reaguju unakrsno – ističe doktorka Đuretić.

Doktorka Đuretić napominje da se alergijska reakcija može aktivirati u bilo kom životnom dobu, čak i u dubokoj starosti, i ona je najčešće doživotna, ali ne mora da znači da će vam simptomi svake godine biti burni.

To, kaže, zavisi prvo od količine polena u zavisnosti od toga da li je godina kišna, da li je sušna, evo, recimo ove godine imamo malo kiše, ali je zato buđenje prirode u ekspanziji te će onda simptomi naravno biti izraženiji.

Oslabljen imuni sistem često rezultira širim spektrom alergijskih reakcija, pa je moguće da će osoba koja je do sada bila osetljiva samo na polen breze, sledeće godine razviti alergiju i na ambroziju. Budući da ne postoji magično rešenje za alergije, važno je raditi na jačanju imuniteta i izbegavati stresne situacije, koje mogu biti okidač za alergijske napade.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan