ŠKODRIĆ: Od marta vakcina protiv HPV dostupna mladima o trošku RFZO

ŠKODRIĆ: Od marta vakcina protiv HPV dostupna mladima o trošku RFZO

Vakcina protiv humanog papiloma virusa (HPV) o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) biće od marta dostupna mladima od devet do 19 godina, najavila je direktorka Fonda Sanja Radojević Škodrić, dodajući da je veliko interesovanje mladih za tu vakcinu.

Za razliku od otpora na početku, sada je veliko interesovanje mladih. Spremili smo se za podizanje svesti roditelja i dece, ali objava da se uvodi vakcinacija dece HPV vakcinom o trošku države je, zaista, odjeknula neočekivano dobro – rekla je Škodrić, a prenosi Euronews.rs.

Ona je pojasnila da je najidealniji period za mlade da prime vakcinu između 12 i 14 godina, i to pre prvog seksualnog odnosa.

Ukoliko se vakcina primi pre prvog seksualnog odnosa, zaštita je 100 odsto, a Svetska zdravstvena organizacije prošle godine izašla je sa podatkom da će se ti tumori iskoreniti do 2030. ukoliko se u 90 odsto zemalja sveta obezbedi vakcina – rekla je Škodrić.


Vakcine protiv korone prilagodiće se novim sojevima

Inače, vakcina se već 13 godina primenjuje u većini država i pokazalo se da je jedna od najbezbednijih. Kada je reč o vakcinama protiv koronavirusa, Škodrić kaže da će vakcine proizvedene u domaćoj fabrici biti prilagođene novim sojevima, kako se budu otkrivali.

Vidimo da pandemija donosi brze promene, da se menjaju sojevi i da se vakcine i lekovi menjaju. Tu je značajno kada imate domaću proizvodnju, što ćete inovativne vakcine i lekove dobiti u što kraćem roku – rekla je Škodrić.

Dodala je da je posebno ponosna na izgradnju domaće fabrike vakcina, jer, kako kaže, "veliki proizvođači ne biraju tako lako ko će im biti partner i kriterijumi su im jako strogi". Škodrić je navela i da je Fond od početka pandemije radio na nabavci inovativnih lekova za kovid 19, ali i svih ostalih potrebnih hroničnim pacijentima

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan