Spomenik "Porodica" nakon obnove vraćen na Kej žrtava racije (FOTO)

Spomenik "Porodica" nakon obnove vraćen na Kej žrtava racije (FOTO)

Rad vajara Jovana Soldatovića demontiran je i odnet na restauraciju 2. novembra, a spomeniku je stari sjaj, uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, vratila firma "Granit-Liješće" iz Sremske Mitrovice.

Popravljen je postament, spomenik je repariran, sređen, očišćen i zaštićen, a sanirana je i pukotina na desnoj nozi najviše figure u kompleksu tog spomenika.


- Ovaj spomenik je simbol najveće žrtve u Novom Sadu, a deo je i  arhitektonskog kompleksa, vizure Novog Sada. To je simbol Novog Sada, grada heroja, koji je stradao i u 19. i 20. veku. Ovo obnavljanje je civilizacijski i stručni čin. Novi Sad uz pomoć Pokrajine i Republike održava svoje javne spomenike i spomenike kulture. Sve spomenike treba jednako tretirati, bez obzira na političko i ideološko opredeljenje, i to ko ga je i zašto podigao. To je naše spomeničko nasleđe. Zato Zavod kad god uoči oštećenja na nekom spomeniku i reaguje – objasnio je Siniša Jokić, direktor Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada.

Spomenik "Porodica" podignut je 1971. godine u znak sećanja na stradale u raciji mađarskih fašista 1942. godine.


U restauraciju je uloženo 2,4 miliona dinara. Master akademski vajar Miodrag Samardžić iz Šapca koji je, takođe, vodio radove, kazao je da su izazovi restauracije bili višestruki, prenosi "Dnevnik".

U planu je i obnavljanje tabli s imenima žrtava racije, ali će taj projekat sačekati neki naredni konkurs.


Kompletan tekst može se pronaći na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija betanija servisne informacije Vreme u Srbiji novorođenčad bez struje javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija novosadsko porodilište novosađani servisne informacije novi sad klinika za ginekologiju i akušerstvo štrand sremska kamenica policija Republički hidrometeorološki zavod isključenje vode matičar RHMZ elektrovojvodina raspored sahrana novi sad vremenska prognoza novi sad Vreme u Novom Sadu bebe Futog Elektrodistribucija Novi Sad Isključenje struje jkp lisje bez vode gradsko groblje