Spomenik "Porodica" nakon obnove vraćen na Kej žrtava racije (FOTO)

Spomenik "Porodica" nakon obnove vraćen na Kej žrtava racije (FOTO)

Rad vajara Jovana Soldatovića demontiran je i odnet na restauraciju 2. novembra, a spomeniku je stari sjaj, uz nadzor Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada, vratila firma "Granit-Liješće" iz Sremske Mitrovice.

Popravljen je postament, spomenik je repariran, sređen, očišćen i zaštićen, a sanirana je i pukotina na desnoj nozi najviše figure u kompleksu tog spomenika.


- Ovaj spomenik je simbol najveće žrtve u Novom Sadu, a deo je i  arhitektonskog kompleksa, vizure Novog Sada. To je simbol Novog Sada, grada heroja, koji je stradao i u 19. i 20. veku. Ovo obnavljanje je civilizacijski i stručni čin. Novi Sad uz pomoć Pokrajine i Republike održava svoje javne spomenike i spomenike kulture. Sve spomenike treba jednako tretirati, bez obzira na političko i ideološko opredeljenje, i to ko ga je i zašto podigao. To je naše spomeničko nasleđe. Zato Zavod kad god uoči oštećenja na nekom spomeniku i reaguje – objasnio je Siniša Jokić, direktor Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Novog Sada.

Spomenik "Porodica" podignut je 1971. godine u znak sećanja na stradale u raciji mađarskih fašista 1942. godine.


U restauraciju je uloženo 2,4 miliona dinara. Master akademski vajar Miodrag Samardžić iz Šapca koji je, takođe, vodio radove, kazao je da su izazovi restauracije bili višestruki, prenosi "Dnevnik".

U planu je i obnavljanje tabli s imenima žrtava racije, ali će taj projekat sačekati neki naredni konkurs.


Kompletan tekst može se pronaći na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klinika za ginekologiju i akušerstvo sahrane raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije novosadsko porodilište lisje Elektrodistribucija Novi Sad isključenje vode bebe isključenja struje novosadska policija raspored sahrana novi sad policija elektrovojvodina sahrane novi sad opens 2019 betanija bez vode JKP Vodovod i kanalizacija almaško groblje gradsko groblje Spens jkp lisje novosađani štrand opens distrikt novorođenčad bez struje Novo naselje servisne informacije novi sad