Srbija: Svaka peta osoba starija od 65 godina

Srbija: Svaka peta osoba starija od 65 godina

Rezultati istraživanja o socijalnoj inkluziji starijih osoba, koje je sproveo Crveni krst Srbije, pokazali su da se populacija u Srbiji svrstava među najstarije na svetu.

Na sednici Saveta za pitanja starosti i starenja, ministarka bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović izjavila je danas da rezultati sprovedenog istraživanja pokazuju da je u Srbiji gotovo svaka peta osoba starija od 65 godina.

- U isto vreme, samo 14,4 odsto stanovništva čine mladi do 15 godina, zbog čega smo stara nacija, i ta činjenica mora da bude uključena u sve naše buduće strategije – ekonomske, socijalne, zdravstvene – rekla je Đukić Dejanović.

Ona je navela da 16 odsto lica starijih od 65 godina nema nikakva primanja, te da tako ne stoji predstava o tome da su stare osobe teret, već one svojim iskustvom pomažu mlađim generacijama, uz napomenu da je socijalna i zdravstvena ugroženost starih žena na selu naša realnost.

Zamenica ambasadora Austrije u Srbiji Sabina Krojsenbruner rekla je da su Srbija i Austrija slične po pitanju starije populacije, i da su pred obe države veliki izazovi što se tiče starenja populacije.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović istakla je da je istraživanje pokazalo da 15 odsto stanovništva starijeg od 65 godina radi i da su najčešće angažovani u poljoprivredi.

- Penzije igraju značajnu ulogu u zaštiti od siromaštva. Bez socijalnih transfera i penzija stopa rizika od siromaštva kod starijih iznosila bi 82,3 odsto. U prošloj godini osam odsto muškaraca i 17 odsto žena nisu primili nikakvo socijalno primanje, niti penziju – istakla je sekretarka.

Milenović je ukazala na to da oko 20 odsto žena ne može da koristi novac samostalno, ali i da značajan broj starijih ne može da zadovolji potrebe za zdravstvenom zaštitom.

Prema njenim rečima, istraživanje o prihodima i uslovima života iz 2015. godine, koje je sproveo Zavod za statistiku, pokazalo je da 13 odsto muškaraca i 18 odsto žena nisu imali pregled ili lečenje koje im je potrebno, navodi se u saopštenju.

Istraživanje o socijalnoj inkluziji starijih osoba realizovano je u okviru projekta "Inicijativa za socijalnu inkluziju starijih osoba", koji finansiraju Evropska unija, Austrijska razvojna agencija i austrijski Crveni krst.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan