SREMSKI KARLOVCI: Otkrivena spomen-bista ruskom caru Petru Velikom

SREMSKI KARLOVCI: Otkrivena spomen-bista ruskom caru Petru Velikom

Danas je otkrivena spomen-bista Petra Velikog u Sremskim Karlovcima koja je postavljena na Trgu patrijarha Brankovića ispred zgrade Karlovačke bogoslovije. Bista se postavlja u čast obeležavanja 350 godina od rođenja tog velikog utemeljitelja ruske države i kulture. Tom prilikom nastupio je hor Tamare Petijević "Sv. Stefan Dečanski", a prisutnima su se obratili gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Opštine Sremski Karlovci Aleksandar Stojkečić, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kao i savetnik za kulturu predsednika Rusije Vladimir Tolstoj.

Uloga cara Petra Velikog kao osnivača Ruske škole u Sremskim Karlovcima i njegova pomoć fruškogorskim manastirima su bitne stranice u istoriji kulturnih veza srpskog i ruskog naroda. Naime, Petar Veliki je 1724. godine potpisao ukaz o slanju ruskih učitelja u Srbiju, a godinu dana kasnije osnovana je prva srpska škola u Sremskim Karlovcima. Iz nje je 1791. nastala i Prva srpska gimnazija, najstarija škola takve vrste na srpskom jeziku.

Otkrivanju je prisustvovao i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Mnogo je datuma u istoriji ruskog i srpskog naroda koji zaslužuju divljenje i zahvalnost. Mnogo je ličnosti koje su uticale na približavanje naših naroda. Naša čast nam ne dozvoljava da zaboravimo na ljude koji su našim precima doneli prosperitet u ni malo lakim okolnostima. Mnogo je pripadnika ruskog naroda koji su ostavili snažan pečat u okviru našeg nematerijalnog kulturnog nasleđa. Petar Veliki je bio velik i za srpsku istoriju i za Sremske Karlovce. Jedna od najlepših srpskih knjiga je pisana o njegovom životu, i zato setimo se Zaharija Orfelina koji je pokrenuo slavenosrpski magazin i koji se smatra začetnikom srpske štampe. Žitije Petra Velikog je vanvremensko delo Zaharija Orfelina, što govori da je Novi Sad još pre 250 godina imao vrhunskog umetnika, pisca, bakroresca i štampara – naglasio je Vučević.

Kako je naglasio Igor Mirović, najveći vladar u vekovnoj istoriji Rusije bio je jedan od najvećih srpskih prijatelja.

Stojimo na mestu između pravoslavne Bogoslovije i Patrijaršije, a pitanje je da li bismo mogli da stvorimo duh našeg naroda i postanemo ono što smo danas, da početkom 18. veka Petar Veliki nije doneo odluku da u Karlovcima osnuje prvu školu – rekao je Mirović.

Savetnik za kulturu predsednika Rusije Vladimir Tolstoj, koji je potomak velikog ruskog pisca, zahvalio se srpskoj braći i sestrama na gestu koji, kako je ocenio, simbolizuje prijateljstvo između dva naroda.

9. juna Rusija je obeležavala 350 godina od rođenja Petra Velikog koji danas predstavlja simbol razvoja, moći i energije – istakao je Vladimir Tolstoj.

Postavljanje spomen-biste omogućila je Opština Sremski Karlovci, dok je tu inicijativu podneo Ruski naučni institut u Beogradu. Projekat je realizovan uz podršku Ruskog centra za nauku i kulturu "Ruski dom" u Beogradu, a pokrovitelj projekta je Fondacija za podršku društvenih projekata "Nasleđe" iz Volgograda. Neposredno nakon otkrivanja biste, prisutni su obišli i izložbu u Svečanoj sali Karlovačke gimnazije posvećenu ruskom caru Petru Velikom, koja podrazumeva stripski prikaz njegovog života, kao i srpsko-ruskih veza u 18. veku.

Oceni vest:
8
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • VladaN

  pre 43 dana i 21 sat

  Kakve veze ta osoba ima sa nama??? Radikalsko uvlačenje autoroutarboj Rusiji. Usput, foto kao ilustraxija u kakvoj državi i gradu živimo.

  Oceni komentar:
  5
  8
 • A sada nešto sasvim drugačije

  pre 43 dana i 13 sati

  Valjda naprdnjaci nisu uklavirili da se biste ruše jednako kao što se i postavljaju.
  Bolje da su te novce dali sirotinji koja izumire i koju isteruju iz stanova upravo njihovi izvršitelji.

  Oceni komentar:
  4
  6
 • Sofija

  pre 43 dana i 13 sati

  Članak o tome da su glavonje otkrile bistu bez napomene ko je uopšte i umetnik što je u ovoj priči važnije…

  Oceni komentar:
  0
  4
 • Boban

  pre 43 dana i 11 sati

  Petar I je veliko ime svetske istorije, a ne samo ruske, tako da nema mesta zajedljivim komentarima. Karlovci ne bi bili to što su danas bez ruskih učenjaka, a ako nekom to smeta, neka spali varoš, pa gradi shodno "eUropskim vrednostima". No, time će se raskrinkati kao varvar, a baš protiv takvih se Pjotr Aleksejevič borio.

  Oceni komentar:
  3
  3
 • Protivnik naprednjaka svakako

  pre 43 dana i 11 sati

  Jedno vreme su i za Lenjina i Staljina govorili kako je velikan.
  Ima još dežurnih pasa "analitičara" koji laju po televizijama, za lepu platu, da su određeni velikani. A ti velikani kukavički govore. Mole, kao ljuti su.
  Koliko je ko velikan, meri se upravo po pojavi zajedljivih komentara.
  Koji se za prave velikane, nikada ne pojavljuju.
  Ovaj spomenik nije postavio narod već političari ulizice.
  Broj DDOS napada na ovaj sajt govori o demokratiji pod naprednjacima.
  Ono, kad vam se sajt ne odaziva.

  Oceni komentar:
  0
  2