Subvencije za kupovinu električnih vozila

Subvencije za kupovinu električnih vozila

Vlada Srbije je donela Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane kupovine novih vozila isključivo na električni pogon, za šta je opredeljeno 170 miliona dinara.

Pravo na subvencionisanu kupovinu vozila imaju fizička i pravna lica, kao i preduzetnici, a zahtevi se podnose Ministarstvu zaštite životne sredine do 31. oktobra ove godine.

Usvajanje Uredbe jedna je od mera za unapređenje kvaliteta vazduha.

Subvencije predviđene za kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla iznose 250 evra u dinarskoj protivvrednosti, električnog motocikla, motocikla sa bočnim sedištem, teškog tricikla, lakog i teškog četvorocikala 500 evra.

Najveći iznos subvencije predviđen je za vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone i iznosi 5.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Vlada Srbije utvrdila je i iznos novčanih sredstava u 2024. godini za ostvarivanje prava na novčana sredstva za izgradnju, učešće u kupovini, odnosno kupovinu porodično-stambene zgrade ili stana po osnovu rođenja deteta, u visini od ukupno 1,5 milijardi dinara.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Ne bih se ja zaletao

    pre 99 dana i 1 sat

    LITIJUM ide u istoriju, sa njime i sve srpske ekološke priče.Takođe i zamena baterija posle 7 godina vredna 15.000 evra, što će retko ko platiti nakon kredita za auto.
    Prosečni vozač ne razmišlja, da Srbija NEMA za sadašnji broj vozila, pređe li se na elektriku,
    dodatnih min 30KW a prosečno 60KW NOĆNE potrošnje za punjenje. CVRC.
    Kinezi su izašli u javnost sa gorivnim ćelijama, od 39 izotopa, koje daju struju 56 godina, veličine dugmeta za kaput. Uskoro, svet će osvojiti SVOJIM e-mobilima.

    Oceni komentar:
    1
    0