Sve više mladih doživljava srčani udar zbog konzumacije energetskih pića

Sve više mladih doživljava srčani udar zbog konzumacije energetskih pića

Sve više mladih doživljava srčane udare zbog nezdravog načina života, na koji utiče i obilna konzumacija energetskih pića. Ona se slobodno prodaju u prodavnicama i kioscima, neretko i ispred škola, a mnogi ih mešaju sa alkoholom ili čak narkoticima.

O ovom problemu je za RTS govorila dr Sanja Mirković, specijalista medicine sporta na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu, koja je ukazala na to da je problem sa energetskim pićima veoma kompleksan, bez obzira da li se posmatra iz ugla svakodnevnog života ili iz ugla nauke i medicine.

Kada se pogleda sastav energetskih pića, većina će prepoznati kofein i taurin, nešto što ulazi u sastav čaja, kafe. Međutim, suština je u sastavu i u koncentraciji, ali i u količini konzumiranja neke namirnice, naglasila je dr Mirković.

Tako da jedna namirnica kad se konzumira kako treba u određeno doba dana i u određenoj količini, ona može pozitivno uticati na naše telo. Međutim, ako se unosi na pogrešan način u kombinaciji sa nekim drugim namirnicama i pre svega u velikim količinama, može biti izuzetno štetno – istakla je ona.

Doktorka smatra da je iznenadna srčana smrt, ne samo u sportu, nego i generalno među mladima, nešto što postaje sve češća tema i da i o tome treba pričati malo više i voditi računa mnogo više, kako bi i mladi razmislili više o ovoj temi.

Ova pića ubrzavaju srčani ritam. Organizam mladih je osetljiv. Ne kaže se bez razloga da je period do 20 i neke godine najosetljiviji period. Ne misli se samo emotivno i psihički, već i fizički u zdravstvenom smislu. Jer je naše telo prosto još uvek u procesu razvoja. I sve utiče drugačije i dodatno nego kod odraslih već formiranih ljudi napomenula je Mirković.

Supstance koje se nalaze u sastavu energetskih pića ubrzavaju puls i dovode do niza reakcija u organizmu. U pojedinim energetskim pićima može se videti da sadrže čitav spektar vitamina B, koji mogu biti korisni, međutim, oni su takođe pokretači niza reakcija i niza metaboličkih procesau našem telu, piše RTS.

Može doći do preterane razgradnje masti, ugljenih hidrata. To može dovesti dalje do niza drugih posledica, i što je još važnijedo dehidratacije, a još u kombinaciji sa alkoholom, do još veće dehidratacije. Onda to utiče na naš kardiovaskularni sistem, prosto na krvotok, na srce. Ako se na to pridruži i neko oboljenje kardiovaskularnog sistema za koje taj mladi čovek i ne zna, onda, naravno, da pričamo o ozbiljnim posledicama na naše telo i ponašanje istakla je doktorka.

Današnji brz način života može prikriti simptome štetnog dejstva energetskih pića, tako da mladi obično pomisle da se loše osećaju zbog napetosti i nervoze, da im srce lupa zbog neispavanosti i stresa i slično. 

Upravo su to neki od simtoma koji mogu biti izazvani energetskim napicima – ubrzan rad srca, nervoza, panika, gastrointestinalni problemi u smislu povećane aktivnosti creva itd.

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vazal Carski

  pre 158 dana i 9 sati

  Za nas neuke je to neverovatno. Onaj nemački lekar(što ga ubiše ko zeca)reče vakcine.

  Oceni komentar:
  0
  0