"Tržnica" nabavila kamere za identifikaciju lica

"Tržnica" nabavila kamere za identifikaciju lica

JKP "Tržnica" nabavila je kamere sa softverom za prepoznavanje lica koji bi imao i bazu podataka u kojoj bi bilo hiljade fotografija osoba koje posećuju novosadske pijace.

U ovom preduzeću navode da je tehnika nabavljena, ali da se neće koristiti dok se ne stvore zakonske mogućnosti i da štite privatnost građana. S druge strane, u SHARE Fondaciji za 021.rs navode da je ovo izuzetno problematičan potez novosadskog javnog preduzeća.

"Tržnica" je 4. oktobra završila tender za nabavku i ugradnju sistema video nadzora za Futošku, Limansku i Najlon pijacu, gde je posao pripao jedinom ponuđaču, firmi "Neo inženjering", po ceni od 4.374.314,73 dinara sa PDV-om. Ove kamere bi trebalo da su već počele da rade na tri gradske pijace, jer je rok isporuke i instaliranja bio 10 dana, saznaje Radio 021.

Kupovina sistema video nadzora za pijace ne predstavlja novinu, ali se uvidom u specifikacije tendera primećuje da je "Tržnica" kupila opremu sa softverom koji omogućava prepoznavanje lica i pravljenje baze sa hiljada fotografija posetilaca pijace, a isto se može raditi i sa vozilima.

Posebno je zanimljiv deo specifikacije softvera i opreme za monitoring centar gde se skupljaju svi podaci sa kamera sa pijaca, jer po opisu više liči na špijunski centar ili nešto što bi trebalo da bude u policiji ili nekoj tajnoj službi koja radi nadzor, nego na javno preduzeće zaduženo za brigu o gradskim pijacama, konstatuje 021.rs.

Šta su o ovoj temi rekli u "Tržnici", a šta zaključuju u SHARE Fondaciji, detaljnije pročitajte na sajtu 021.rs.

Oceni vest:
4
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • A što bi to bio fašizam?

  pre 525 dana i 21 sat

  To! Šta ima koji moj oni nekog da pitaju. Pa valjda je Partija tu da sve odredi, da napiše nov zakon ako treba i da vam da 30 evra, da znate kako da glasate. Jer, ako dobro glasate oni će opet da vam daju 30 evra. A to nije mala stvar. Davno je prevaziđena kupovina na glasačkim mestima. Sad se to radi u prepaid varijanti.
  A sad lepo, praviće bazu od vas. Da se zna ko ide na pijacu, zašto ide na pijacu i koliko i šta kupuje na toj pijaci.
  Neće od sada tek tako da svako kupuje grožđe, i to sve po 5-6 kila.
  Ispitaćemo mi takve, odakle im pare za grožđe, kad se zna koliko su dobili.
  A naročito nošenje maski.
  Po jedan crni kombi parkiran pored svake pijace, pa kad u Centru odgovorni dežurni dobije poziv od softvera za prepoznavanje maski na licu - odmah hapšenje i izolacija!
  I nema za njega 30 evra.
  Gadarija belosvetska, sigurno nisu ništa pametno naučili, niti brigu o narodu.
  Već ispitivanje lekova za beli svet, pilule za kovidule.
  Prva Srbija. Nooormallno!
  A sad i ovo, pionirčići partije za vladare sveta. Prvo kod nas, pa onda Italija, Grčka i Portugalija.

  Oceni komentar:
  2
  13