U koje vreme treba uzimati vitamine, a da imaju najbolji učinak

U koje vreme treba uzimati vitamine, a da imaju najbolji učinak

Kako bi vitamini i minerali koje uzimate za jačanje imuniteta i poboljšanje zdravlja zaista delovali, važno je da ih uzimate u pravo doba dana, jer se u određenom trenutku najbolje apsorbuju.

Pored toga, pokazalo se da neki vitamini bolje deluju na prazan stomak, dok je druge potrebno unositi sa namirnicama. Poznato je da neke kombinacije vitamina i minerala mogu usporiti apsorpciju, dok druge omogućavaju pravilno funkcionisanje organizma, piše Citymagazine.

Lekari upozoravaju da suplemente ne smete uzimati na svoju ruku, već nakon savetovanja sa specijalistom, nakon analize krvi koja pokaže manjak pojedinog vitamina. U narednim redovima saznaćete odgovore na pitanje iz naslova.

1. Vitamini koje treba uzimati ujutro

Vitamin B12 najbolje je uzimati na prazan stomak, u kombinaciji s vitaminom B1 i bakrom, jer je poznat kao odličan stimulator proizvodnje energije, koji nas rano ujutro razbuđuje. Jutro je vreme i za uzimanje vitamina C, koji se može kombinovati s vitaminima B12, E i A. Takođe, preporučuje se uzimanje gvožđa, ali samo uz hranu, jer može biti teško za želudac. Ali, zapamtite, veoma je važno da ga ne uzimate u kombinaciji s cinkom, vitaminom E, manganom ili kalcijumom.

2. Predlog vitamina za posle podne

U ovo doba dana vitamine treba koristiti s hranom. Preporučuje se cink, najbolje u kombinaciji s vitaminima A, C i B12. Ako pijete njega, izbegavajte gvožđe, bakar i vitamin B9. Vitamin A takođe treba uzimati u podne, po mogućstvu s vitaminima C i E i cinkom.

3. Večernji vitamini

Vitamin D treba uzimati s hranom tokom ili nakon večere, po mogućstvu u kombinaciji s kalcijumom, koji povećava njegovu apsorpciju. Osim toga, dobra je kombinacija vitamina D i ribljeg ulja.

4. Vitamini koje je dobro uzimati neposredno pre spavanja

Da biste poboljšali varenje, koristite probiotike okvirno dva sata nakon večere. Vreme pred spavanje idealno je za primenu magnezijuma. Možete ga uzimati s kalcijumom i vitaminom B6.

Oceni vest:
5
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan