U NS otvorena Kancelarija za rodnu ravnopravnost i podršku LGBT osobama

U NS otvorena Kancelarija za rodnu ravnopravnost i podršku LGBT osobama

Pokušaće da deluju na mlade ljude kako bi doprineli prevenciji i smanjivanju nasilja.

Kako javlja pres služba Grada Novog Sad, pomoćnica gradonačelnika Ljiljana Кoković prisustvovala je otvaranju Кancelarije za rodnu ravnopravnost i podršku LGBT osobama koja je u nadležnosti Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu.

-  Ova Кancelarija biće na raspolaganju za sve relevantne informacije o ostvarivanju i zaštiti prava kada je reč o rodnoj ravnopravnosti i podršci LGBT osobama. Namera nam je bila da se za sva pitanja građani mogu obratiti na jednom mestu, gde će dobiti potrebne smernice u konkretnim slučajevima. Кancelarija će biti na raspolaganju radnim danima od pola osam do tri, a zainteresovani mogu da se obrate telefonom na broj 6624 856. Međutim, Кancelarija će biti proaktivno orijentisana, i redovno će sarađivati sa relevantnim organima i organizacijama, pokretaće inicijative, održavati tribine, radionice, a sve u cilju smanjivanja negativne diskriminacije u društvu – rekla je Ljiljana Кoković.


Sekretar Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama Zoran Radulović je istakao da je otvaranje Кancelarije značajno jer će doprineti efikasnijoj realizaciji projekta.

- Problemi sa kojima se susrećemo vezani su uglavnom za diskriminaciju mlađih osoba u srednjim školama. Upravo sada radimo na Projektu "Prema različitosti“ u okviru kojeg ćemo posetiti novosadske srednje škole i pokušati da delujemo na mlade ljude kako bi doprineli prevenciji i smanjivanju nasilja – istakao je Zoran Radulović.

I gradske uprave podsećaju da je 2016. godine potpisan Memorandum o saradnji u okviru Lokalne mreže za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama koja je osnovana u sklopu projekta "Udruženi protiv diskriminacije". Projekat je sprovodila organizacija "Labris" i partnerske organizacije Udruženje građana protiv trgovine ljudima i svih oblika rodno zasnovanog nasilja "Atina" i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost "Crta“ uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj, a ulogu koordinatora je preuzeo Grad Novi Sad.

Potpisnici Memoranduma, pored Grada Novog Sada bili su i Centar za socijalni rad, Više i Osnovno javno tužilaštvo, Policijska uprava, Nacionalna služba za zapošljavanje, Кancelarija za mlade, Zaštitnik građana, Кomisija za rodnu ravnopravnost, Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata, Novosadski humanitarni centar, Udruženje "Izađi" i Pokrajinski sekretarijat za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • NS

  pre 982 dana i 4 sata

  Zašto u istom košu rodna ravnopravnost i LGBT? Deluje da je to urađeno "na mala vrata" i evidentno da neke lobističke grupe imaju vrlo jak uticaj na našu svakodnevicu.

  Oceni komentar:
  1
  0