U planu za uređenje Futoškog parka ograda, česme za vodu i povremeno postavljanje digitalnih displeja

U planu za uređenje Futoškog parka ograda, česme za vodu i povremeno postavljanje digitalnih displeja

JKP "Gradsko zelenilo" raspisalo je tender za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju i uređenje Futoškog parka. Vrednost nabavke je procenjena na 3 miliona dinara.

Futoški park, iako potencijalno idealan prostor za pasivnu i aktivnu rekreaciju nije dovoljno iskorišćen.

Uzrok ovakvom stanju je, kako se navodi u tenderskoj dokumentaciji, nedostatak neophodnih funkcionalnih sadržaja, pre svega atraktivnih elemenata male arhitekture i partera.

Projektom je neophodno definisati mrežu (raspored) klupa i korpi za otpatke u okviru prostora parka. Mobilijar koji je postavljen prilikom rekonstrukcije 2016 – 2017, godine zadržati i po potrebi predvideti njegovu popravku ili ponovno farbanje.

Potrebno je predvideti i mogućnost periodičnog postavljanja digitalnih panoa za izlaganje različitih umetničkih, obrazovnih, informativnih i kulturnih sadržaja u vidu galerije na otvorenom.

Brajeve table namenjene slepim i slabovidim osobama je potrebno postaviti na ulazima u park i pored nekih interesantnih objekata hortikulture i drugih vrednih pejzažnih sadržaja. Projektant treba i da planira table za obaveštenje o pojedinačnim ili grupi vrednih stabala.

Takođe, projektom je potrebno predvideti postavku ograde oko celog parka, po uzoru na postojeće rešenje.

Izabrani projektant treba da projektuje česme sa pijaćom vodom jednostavnog dizajna u materijalu i boji prikladno ambijentu, na lokacijama u blizini dečijeg igrališta i drugim lokacijama prema proceni korišćenja, osim ispred objekta Specijalne bolnice za reumatizam Novi Sad.

Neophodno je predvideti i nadzemno uređenje bunara, posebno vraćanje lampe sa staklenom kupolom i elementima od kovanog gvožđa. Traži se i da se parterno uredi deset ulaza u park, a neophodna je obnova svih staza, odmorišta, platoa, stepeništa i rampi i njihovo usklađivanje sa standardima pristupačnosti.

Rok za podnošenje ponuda je 10. januar 2022. godine.

Izvor: ekapija.com

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan