U školama uskoro program o štetnosti narkotika

U školama uskoro program o štetnosti narkotika

Komisija za borbu protiv narkomanije u školama, koja će raditi na podizanju svesti o štetnosti narkotika, održala je prvi sastanak.

Predsednik Komisije i ministar zdravlja Zlatibor Lončar najavio je da će biti napravljen program sa kojim će se "ući u sve škole u Srbiji", kako bi se deci predstavila štetnost narkotika.

- U Srbiji svakog dana ima sve više psihoaktivnih supstanci i sve su opasnije – rečeno je na konferenciji za novinare održanoj posle prve sednice Komisije za borbu protiv narkomanije u školama, a članovi ovog tela su apelovali na građane Srbije da shvate u kakvoj je opasnosti svako ko konzumira drogu.

Cilj Komisije je povećanje svesti građana o štetnosti upotrebe narkotika.

- Zaključili smo da svakog dana psihoaktivnih supstanci ima sve više, prave se na raznorazne načine, sve su opasnije. Postoji želja kod dece da to probaju, a na nama je da pokušamo da im objasnimo da to nije stvar koja je in, da to nije ulaznica u društvo i nije nešto što će im doneti dobro u budućnosti – rekao je Lončar i najavio da će se sastajati jednom nedeljno.

Lončar je rekao da će Komisija "saslušati struku" i sve one koji se bave problemom narkomanije i napraviti program za škole kako bi se deci predstavila štetnost narkotika.

Biće napravljen kratak film od 20, 30 minuta o tome kroz šta prolaze oni koji konzumiraju drogu i prikazan u školama.

Psihijatar sa Instituta za mentalno zdravlje Svetislav Mitrović rekao je da u Dnevnoj bolnici za zavisnosti u adolescenciji rade sa mladima koji imaju između 12 i 18 godina starosti i obavezno sa njihovim roditeljima.

- Po našem viđenju problem zloupotrebe supstanci kod mladih je jako zastupljen, u pitanju je sve intenzivniji problem, mladi uzimaju sve različitije i opasnije supstance – rekao je Mitrović i kako N 1 prenosi dodao da se problem rešava sistemski u saradnji sa svim nadležnim organima i institucijama.

- Ideja je da se mladima pokaže i dokaže da mogu da žive zdravo, i da je uzimanje droge izuzetno opasno – naveo je on.

Mitrović je rekao da mladi uzimaju psihoaktivne supstance iz različitih razloga, kao što je radoznalost, vršnjački pritisak, problemi u porodici.

Opširnije o ovoj temi pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

porodilište RHMZ raspored sahrana i ispraćaja servisne informacije novi sad bez vode almaško groblje Miloš Vučević servisne informacije novosadsko porodilište elektrovojvodina EPS isključenja struje gradonačelnik Miloš Vučević Novosadska toplana raspored sahrana novi sad horoskopski znaci telep radosne vesti betanija dunav horoskop havarija na vodovodu bez struje jkp novosadska toplana bebe novorođenčad gradsko groblje sahrane jkp lisje matična knjiga rođenih