UREĐENJE ŠTRANDA: Kabine dezinfikovane, travnjaci se prskaju protiv krpelja... (FOTO)

UREĐENJE ŠTRANDA: Kabine dezinfikovane, travnjaci se prskaju protiv krpelja... (FOTO)

Omiljena gradska plaža trebalo bi da zablista do 1. maja.


Radnici JKP “Gradsko zelenilo” uveliko uređuju Štrand za početak 107. kupališne sezone. Kako saznajemo od savetnika direktora za medije ovog preduzeća Ivana Nožinića, trenutno se uređuju zelene površine i popravlja se ono što je uništeno tokom prošle sezone.

- Deratizacija, dezinsekcija i dezinfekcija kabina je završena, a do početka sezone sve zelene površine biće isprskane protiv krpelja. Spasilačka služba obavlja odabir i pripreme spasilaca za nastupajuću sezonu – ističe Nožinić za naš portal.Inače, kako navodi naš sagovornik, “Gradsko zelenilo“ svakodnevno prati vodostaj Dunava koji raste iz dana u dan i napominje da Štrand ne spada u branjena područja, iako su u ovom preduzeću nekoliko puta u poslednjih desetak godina imali priliku da se bore sa visokim vodostajem. 

- U takvim slučajevima najugroženiji su špic i deo pored Veslačkog kluba “Danubius“, gde se po potrebi postavljaju vreće sa peskom. Ono što im olakšava odbanu je zidić koji je pre nekoliko godina postavljen između travnjaka i peska i koji sprečava nadiranje vode prema travnjacima i kabinama – objašnjava sagovornik portala mojnovisad.com.


Inače, kao i svake godine broj spasilaca biće između 25 i 40, zavisno od toga koji deo leta je u toku. Zahvaljujući spasiocima koji su sjajno obučeni, aktivni su sportisti i vrhunski profesionalci, u "Zelenilu" navode da mogu da se pohvale da na najlepšoj plaži na Dunavu već 13 godina nije zabeležen nijedan slučaj davljenja sa fatalnim posledicama.

- Najvažniji zadatak nam je da tako ostane i ove godine. Spasioci će na raspolaganju imati jedan gliser i dva motorna čamca. Na plaži će svakodnevno dežurati i ekipa prve pomoći – ističe Nožinić.


“Gradsko zelenilo” je pre tri godine jedan broj lokala je dalo u petogodišnji zakup. Ovih dana u ovom JKP očekuju odobrenje Gradskog veća na tekst konkursa za izdavanje preostalih lokala, pultova i prostora. Predlog Nadzornog odbora preduzeća je da se oni izdaju na dve godine.

- Prošle sezone uveli smo sistem elektronske naplate ulaznica. To se pokazalo kao dobar potez, jer su nestale gužve na ulazima i blagajnama, broj radnika je smanjen za šest, a na izradu sezonskih ulaznica umesto ranijih pet radnih dana sada se čeka bukvalno jedan minut – navodi Nožinić.


Cene ulaznica ni ove godine nisu menjane. Dnevne karte staju 50 dinara, deca do 7 godina ne plaćaju ulaz, sezonske ulaznice koštaju 1350 dinara, a sezonske sa popustom za đake, studente i penzionere su 850. Sezona počinje 1. maja i traje do 30. septembra, a radno vreme biće od 8 do 24 časa, petkom i subotom sat duže.

Kada je u pitanju kulturno-zabavni program, još je rano govoriti o tome, jer je upravo u toku planiranje i ugovaranje velikog broja manifestacija.

- Ono što je sigurno je da ćemo se potruditi da sve što spada u tradiciju Novog Sada i Štranda zadržimo, ali i da ponudu osvežimo novim sadržajima – zaključio je Ivan Nožinić.


Tekst:
Ljiljana Natošević-Milovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Volim Strand

  pre 1626 dana i 23 sata

  za uredjenje i odrzavanje Stranda sve petice. Ali jedno veliko -1 za nacin izdavanja kabiona, tj. prednost onih koji su nekad imali. Kad onda mogu doci na red ja koji nikad nisam imao kabinu a zeleo bih? Smatram da je to veoma nepravedno.

  Oceni komentar:
  2
  8