Užas: Učenika novosadske osnovne škole tukli i terali ga da pije urin

Užas: Učenika novosadske osnovne škole tukli i terali ga da pije urin

Učenik šestog razreda OŠ "Branko Radičević" Ž. J. pretučen je kaišem u školskom toaletu, a drugi učenici terali su ga da pije urin.

Četvorica učenika osmog razreda Z. M, D. R, B. K. i Đ. B. od septembra prošle godine konstantno zlostavljaju ovog dečaka i još nekoliko njegovih vršnjaka, tvrdi majka Ž. J. Kako kaže u izjavi za "Blic", premlaćivali su ga više puta, gnječili mu prste, terali ga da pije urin , a svoja iživljavanja posle objavljivali na Jutjubu. Sve je ovo saznala pre sedam dana, kada su njenog sina zajedno sa još jednim šestakom pretukli stariji učenici u školskom toaletu.

- Tog dana tukli su ih kaiševima i šakama. Zvali su me u školu, tamo su bili policija i Hitna pomoć. Nisam mogla da dođem sebi. On nije hteo da mi kaže šta se dešava, jako je miran dečak. Primetila sam jednom modrice na rukama i nagnječen prst, ali je rekao da se povredio na fizičkom. Posle mi je priznao da su mu pretili nožem i palili ga upaljačem da bi o svemu ćutao, kaže majka zlostavljanog deteta. 

Od siline udaraca dečak je zadobio hematome na obe ruke i na leđima. Majka je kasnije saznala i za druge slučajeve - gnječili su mu prste postoljem za toalet-papir, te ga terali da pije urin iz plastične flaše u koju su pre toga pred njim urinirali.
 
Protiv četvorice osmaka pokrenut je postupak u Višem javnom tužilaštvu za zlostavljanje i mučenje. Oni su policiji priznali svoja iživljavanja, a dodatno šokira to što je sva mučenja snimala jedna devojčica koja ide u isti razred kao i četvorica nasilnika. Snimci su nekoliko dana bili na internetu, ali su skinuti. 
 
- Nastavnica nije htela da uđe u toalet kada je saznala da su oni tamo pretučeni, nego je zvala direktora. Navodno nisu znali da se sve to dešava, a većina dece je znala. Pa vukli su ih po hodnicima! Škola želi sve da zataška. Imaju i video-nadzor koji očigledno ne pregledaju, tvrdi majka Ž. J. 
 

Direktor škole: Nismo znali da se nasilje dešava

Direktor OŠ "Branko Radičević" Aleksandar Maletin kaže da škola nije znala da se odvija nasilje nad mlađim učenicima, te da je baš on u ponedeljak, 10. marta zatekao slučaj u školskom toaletu. Kako tvrdi, 10 minuta je ubeđivao počinioce da priznaju šta su uradili, što su oni potom i učinili, a zatim je pozvao nadležne organe.
 
- Tog momenta sam pozvao MUP, koji je odreagovao i uzeo izjave od dece. Oni su pričali da se to ne dešava prvi put, a uglavnom se dešavalo u toaletu i tu mi nemamo video-nadzor. Jedini izvor nam je da dočujemo, a čim sam dobio saznanje, odmah sam odreagovao, kaže Maletin. Dodaje da je odmah sazvao roditeljski sastanak, a pedagoško-psihološka služba obavila je razgovore sa decom.
 
- Pokrenut je disciplinski postupak protiv učenika, napravljen akcioni plan bezbednosti i pojačane mere. Mi, inače, važimo kao bezbednija škola, ali dešavaju se i ovakve stvari. Bitno je reagovati na pravi način, što možemo i želimo samo kad imamo saznanje o nasilju. Kad se završe disciplinski postupci, donećemo disciplinske mere u mogućnosti škole, ukore i ocene iz vladanja, poručuje direktor škole.
Oceni vest:
4
16

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • NS

  pre 2635 dana i 16 sati

  sta je preduzeo MUP posle 10. marta ,javno tuzilastvo spava, krivicna prijava protiv roditelja huligana

  Oceni komentar:
  0
  19
 • Mare

  pre 2635 dana i 14 sati

  Gde je dežurni nastavnik koji bi trebalo da se prošeta i pored toaleta za vreme odmora?! I direktor i nastavnici snose odgovornost za takav užas! Sramota velika za njih! Direktora odmah smeniti jer je nesposoban da vidi šta mu se dešava u školi!!

  Oceni komentar:
  0
  21
 • Buba

  pre 2635 dana i 13 sati

  A psiholog je tehnološki višak... sramota šta smo dozvolili.

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Tata Marko

  pre 2635 dana i 9 sati

  Moje dete je pre godinu dana imalo problem u školi Ivo Lola Ribar gde ga je čak i majka tog dečaka koji ga je maltretirao,tresla i udarala o zid škole i sve je snimljeno sigurnosnim kamerama...supruga i ja smo odmah intervenisali u školi,otišli u policiju... Tamo su nam rekli da sačekamo ponedeljak kad inspektor za mal. delikvenciju bude na radnom mestu...!!? Nema pomoći za Vaše dete !!?
  Budući da nikog nije briga,odemo na vrata gde žive delikventi i prebijemo i mamu delikventa i deku delikventa...umaknemo ispred policijskog interventnog voda koji je dojurio sa tri strane (sa manje vozila su hapsili Mladića) i sada lepo posle datih izjava u policiji izbegavamo ročišta i pozive kod Sudije za prekršaje...policija je procenila da je krivično delo prebiti delikventa,a nije kada odrasla osoba sa svojim sinom maltretira i zlostavlja pola razreda...Verovali ili ne, škola je nastojala da umanji i prikrije sve što se dogodilo u i ispred škole,te da kroz svoje "timove za borbu protiv nasilja" minimalizuje neodgovornost zaposlenih i odgovornost škole..
  Znači ,ili ćutite i trpite,ili bijete,ili vaspitate dete da ono bije i zlostavlja slabije od sebe...

  Oceni komentar:
  0
  15
 • Mari

  pre 2635 dana i 2 sata

  Konsekvenci nema. Ne treba se čuditi što se ovakve stvari dešavaju. Vaspitne mere kao što su smanjenje ocene iz vladanja i ukori nemaju nikakav uticaj na učenike, oni na to odavno ne reaguju, kao ni roditelji. Škola je u potpunosti obezvređena. Vežite ruke školi, udobno se smestite i gledajte horor bez kraja.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • NS roditelj

  pre 2635 dana i 7 minuta

  U skoli Zarko Zrenjanin cetvorica u skoli napadnu decaka koji je trenirao kung fu zadirkivajuci ga kinez kinez on se uspasno odbrani od nasilnika, sve se u ucionici desavalo, nastavnici pozovu njegovog roditelja na razgovor kako je on nasilan i kako je onu cetvoricu bacao po ucionici. Roditelj im pokusao objasniti da je prava sreca sto su oni napali njegovo dete koje se odbranilo sta bi bilo da su napali neko drugo dete, pa njih cetvorica bi ga tuklo do krajnjih granica jer su poznati da terorisu ceo razred, i kako to biva decko koji je uspeo da se odbrani je dobio ukor a nasilnici koji su ovog puta izvukli malo deblji kraj (inace deca malo imucnijih roditelja), ispali zrtve koje i dalje maltretiraju razred.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Nemanja

  pre 2634 dana i 15 sati

  Samo da podsetim da je nekada postojala institucija ostavke, kao moralni čin, kada se ovako nešto dogodi.
  Baš me interesuje, da li će iko podneti ostavku smatrajući da nije dovoljno uradio da se ovako nešto ne dogodi.

  Oceni komentar:
  1
  2