Veliko interesovanje za polovnim udžbenicima i ove godine u Novom Sadu

Veliko interesovanje za polovnim udžbenicima i ove godine u Novom Sadu

Do početka nove školske godine ostalo je još dve nedelje, a roditelji koji nisu preko škole naručili nove komplete udžbenika, uglavnom ovih dana uzimaju spisak u ruke i pravac u knjižare sa polovnim udžbenicima, gde će uštedeti i do 50 odsto.

 

Jedino ove godine neće uspeti da se "provuku" roditelji đaka prvaka, ali ni petaka, jer oni idu po novom programu i za njih su predviđeni novi udžbenici, gde komplet udžbenika za prvi razred staje oko 6.000 dinara, u zavisnosti od izdavača, a za peti razred osnovne škole je između 13.000 i 15.000 dinara.

Novosađani sve češće kupuju udžbenike u polovnim prodavnicama, kojih je u Novom Sadu svake godine sve više i više. Najstarija i najpoznatija je ona u Jevrejskoj ulici gde se gužve stvaraju pred kraj avgusta. Međutim, mnogi svojoj deci već u junu obezbede knjige, jer se tada i dobija spisak za
narednu školsku godinu.

 

 

Polovni udžbenici se uglavnom kreću od 300 do do 350 dinara, radne sveske od 200 pa naviše, u zavisnosti od toga koliko su ispisane.

Cena polovnog kompleta udžbenika zavisi od izdavača, ali i od toga da li se uzimaju neke dodatne knjige, pa cena može da bude oko 5.000 ili 6.000, dok se novi kompleti kreću od 12.000 do 17.000 dinara.

 

 

Međutim, ima i prodavnica gde su cene polovnih udženika skuplje, ali su i knjige očuvanije, pa tako u knjižari polovnih udžbenika na Limanu 2, udžbenici staju između 350 i 400 dinara, a radne sveske do 250 do 300 dinara. Razlog tome je kako prodavac kaže nestašica pojedinih polovnih udžbenika.

Od njega saznajemo da je udžbenik iz istorije izdavača “Bigz” za 7 razred osnovne škole 400 dinara, a razlog tome što ga skoro deca ni ne prodaju. Takođe među skuplje udžbenike spadaju i matematika za sedmi razred izdavača “Gerundijum” čija je cena takođe 400 dinara, dok je zbirka zadataka 350 dinara. Novi udžbenik iz matematike istog izdavača je 770 dinara, dok je radna sveska 693 dinara. Novi udžbenik iz istorije je 870 dinara.

 

 

- Zbog završnog ispita, ali i inicijalnih testova koji se rade početkom školske godine deca, uglavnom odlični đaci, ne žele da prodaju svoje knjige, kako bi mogli da se podsete nekih lekcija i zato se dešava da imamo malo otkupljenih knjiga koje su i najtraženije. Ovde su udžbenici malo skuplji, jer su očuvani, nisu iscepani i nisu išarani – kažu u ovoj knjižari.

Sem ove dve, postoji još nekoliko knjižara polovnih udžbenika, u ulicama Vase Pelagića i Jevrejskoj.

I putem Fejsbuk grupa Novosađanke i Mame Novosađanke takođe se prodaju odnosno kupuju polovni udžbenici za đake, a na ovim mestima su knjige nešto jeftinije u odnosu na knjižare. Ovde mame prodaju knjige po ceni od 200 do 300 dinara, a za komplete knjiga za niže razrede traže od dve do tri hiljade dinara.

Roditelji kažu da uspeju da uštede, ali su i revoltirani, jer knjige i polovni udžbenici svake godine poskupljuju u proseku za 50 dinara. Posebna priča su roditelji đaka prvaka i đaka petaka.

Novosađanka Milica čija će ćerka sada u peti razred kaže da će joj ove godine polazak u školu baš predstavljati trošak, jer ima i stariju ćerku koja će u sedmi, pa je nevolja i dodatni trošak što njena mlađa neće moći da nasledi ni jedan udžbenik od sestre.

 

NS BLOK i ove godine organizuje besplatnu razmenu udžbenika                                            Udruženje građana NS blok organizuje ove godine osmu po redu akciju besplatne razmene udžbenika za osnovnu i srednju školu. Pored udžbenika, razmena se odnosi i na lektire i školsku opremu i pribor. Razmena će se održati u prostorijama NS blok-a, na adresi Trg Marije Trandafil 4, svakog radnog dana od 12 do 20 sati i trajaće od 20. avgusta do 7. septembra. Detaljnije informacije zainteresovani mogu dobiti na br. tel. 021/661-5503 i 065/580-1366. Putem mejla ili Facebook-a 


Ljiljana Natošević Milovanović

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • marija

  pre 1746 dana i 3 sata

  Strašno kako svake godine moramo da prolazimo kroz ovo, umesto da za neke normalne novce samo naručimo putem škole...
  Srbija me ubija

  Oceni komentar:
  0
  4