Visok nivo zagađenja vazduha u Srbiji, Novi Sad među najzagađenijim

Visok nivo zagađenja vazduha u Srbiji, Novi Sad među najzagađenijim

Kao i juče, jako zagađen vazduh beleži se na više lokacija u Srbiji, a po nivou zagađenja prednjače pojedine merne stanice na teritoriji Beograda. Vazduh je nad Srbijom zagađen već 48 časova zbog visokog vazdušnog pritiska i odsustva vetra, a to su meteorološki uslovi koji pogoduju tome da se polutanti zadržavaju niže pri tlu i da im je koncentracija veća.

Sa indeksom zagađenja vazduha od 286, što kvalitet čini "veoma nezdravim", po podacima sajta AirVisual, Čačak je ovog jutra najugroženiji grad u Srbiji.

Po podacima ovog sajta, nezdrav vazduh je i u Zemunu, Pančevu, Vračaru, Čukarici, Subotici i Novom Sadu, a Beograd je ukupno rangiran na 18. mesto svetskih metropola sa najzagađenijim vazduhom.

Skoro 40 odsto stanovnika Srbije udiše zagađen vazduh

Po podacima sajta xEco, zbog 24-časovne akumulacije PM čestica na ogromnoj većini mernih stanica državnog i građanskog monitoringa, skoro 40 odsto stanovništva Srbije udiše zagađen vazduh.

Preporuka Svetske zdravsvene organizacije (SZO) je da nivo 24-časovnog zagađenja PM česticama ne prelazi 15 mikrograma po kubnom metru, a juče i danas imamo slučajeve da je u pojedinim mestima Srbije taj nivo i po 10 puta viši!

Meteorološki uslovi dodatno pogoršavaju situaciju

Svemu, kako su ranije objašnjavali meteorolozi i stručnjaci za zaštitu životne sredine, kumuju meteorološki uslovi koji su bili aktuelni i juče i jutros – visok vazdušni pritisak i nepostojanje vetra koji bi štetne materije transportovao van urbanih sredina, zbog čega se sve ono što emituju zagađivači, od termoenergetskog sektora do individualnih ložišta, zadržava pri tlu.

Umesto da zagađujuće materije, dakle, budu u atmosferskom sloju od kilometar visine, one pod ovakvim meteorološkim uslovima ostaju spuštene do par stotina metara visine iznad tla, zbog čega im je i nivo koncentracije viši.

Oceni vest:
2
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Vesti da bi li vesti

    pre 134 dana i 19 sati

    Ma, pustite vazduh. To će Aco da reguliše.
    Nego, videste li vi ovo u Cara Dušana? Radnica izbola gazdaricu nožem, ova joj nije dala obećanih 47.000 rsd pred Novu Godinu. Krenula od lica da je seče.
    Ali, ajde sad to.
    Nego, da vi vidite bes naroda i masovnu podršku napadačici (politički korektno u ženskom licu, zbog prava ženskijeh).
    Narod pobesneo, skroz.
    Mora da je srećan zbog uspeha izbora.
    Pa EPS štampa nove veće račune, ne daju da s evidi - a ovamo otimaju radnicima pred Novu Godinu...

    Oceni komentar:
    1
    3