Vlada nudi subvencije i povoljne kredite za početnike u biznisu

Vlada nudi subvencije i povoljne kredite za početnike u biznisu

Vlada Srbije saopštila je da će početnicima u biznisu dodeliti bespovratnu pomoć koja će iznositi 30 odsto vrednosti investicije.

Uredbom koja je nedavno usvojena, predviđeno je da u manje razvijenim područjima ta pomoć bude 40 odsto odsto uložene investicije, prenosi "Nova ekonomija".

Preostali novac za pokretanje biznisa početnici će moći da dobiju kroz kredite Fonda za razvoj, čiji će zajmovi će biti odobravani na pet godina, sa grejs periodom od godinu dana i kamatom od 1 odsto uz garanciju banke ili 2 odsto uz ostala sredstva za obezbeđenje duga. Uslovi kredita su znatno povoljniji nego do sada jer, osim dužeg roka otplate, kamata je niža za pola procenta, uz garanciju banke i jedan odsto uz ostala sredstva obezbeđenja. 

Za bespovratnu pomoć u budžetu je opredeljeno 150 miliona dinara, a za taj program pomoći moći će da konkurišu tek stasali privrednici koji planiraju da u svoj posao ulože od 400.000 do šest miliona dinara. Ulaganje u uslužne delatnosti ograničeno na iznos do tri miliona dinara.

Novac je namenjen za finansijsku podršku novoosnovanim preduzetnicima, mikro i malim privrednim društvima koji su registrovani u Agenciji za privredne registre bar dve godine ranije u odnosu na godinu podnošenja zahteva.

Novac od pomoći može da se koristi za kupovinu mašina i opreme i dostavnih vozila, kao i za tekuće održavanje poslovnog ili proizvodnog prostora i za operativne troškove.

Pomoć koja je obuhvaćena ovom vladinom uredbom nije predviđena za poljoprivredu, trgovinu, igre na sreću, proizvodnju i prodaju oružja i vojne opreme, za građevinu (izuzev proizvodnje građevinskih proizvoda i završnih zanatskih radova u toj oblasti), za transport i saobraćaj, finansijske usluge, usluge marketinga, iznajmljivanja, rentiranja i samousluživanja (izuzetak su potrebe turizma).

Ministarstvo privrede će raspisati javni poziv, a zahtev za dodelu bespovratnog novca podnosi se istovremeno kada i zahtev za kredit Fonda za razvoj.

Izvor: Nova ekonomija

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Lalos

  pre 82 dana i 16 sati

  Hahahaha...ala im je verovati...ondak ce kasnije da pokusaju naplate retroaktivno porez.....vec vidjeno.

  Oceni komentar:
  0
  1