Voda za piće i u Dunavu za sada bezbedne, nakon kupanja, ipak, što pre pod tuš

Voda za piće i u Dunavu za sada bezbedne, nakon kupanja, ipak, što pre pod tuš

Na redovnoj mesečnoj konferenciji za medije Instituta za javno zdravlje Vojvodine, objavljeni su rezultate zdravstvene ispravnosti pijaće i vode na kupalištima, kao i statistika oboljevanja od zaraznih bolesti na području Vojvodine.

Specijalista higijene, prof. dr Sanja Bijelović je rekla da se kontrola dunavske vode vrši od 10. juna na različitim kupalištima i da, za sada, ona ne predstavlja opasnost po zdravlje građana.

- Svakog dana se redovno, na jednom mestu kontroliše voda na gradskoj plaži Štrand i rezultati se mogu pratiti preko oglasne table kupališta. Osim toga, jednom nedeljno se voda Dunava kontroliše kod Futoga na plaži, zatim kod Begečke jame, kao i Oficirske plaže i ona zadovoljava propisane zahteve kvaliteta za I do III klasu površinske vode – izjavila je Bijelović, a prenosi "Dnevnik".

Iako je voda za kupanje trenutno bezbedna, iz te ustanove apeluju na građane da ispoštuju osnovni higijenski red posle povratka s kupališta.

Nakon kupanja u Dunavu obavezno je tuširanje zdravstveno ispravnom vodom za piće koja je dostupna na Štrandu. Ukoliko se kupate na drugim mestima gde nema organizovanih tuševa i kupatila, odmah po dolasku kući obavezno je prvo tuširanje, skidanje sa sebe kompletne odeće i istresanje peska i svih drugih čestica koje pokupite sa sobom jer u njima mogu biti prisutni različiti uzročnici bolesti – kazala je dr Bijelović. 


Što se tiče zdravstvene ispravnost vode za piće iz novosadskog vodovoda, po njenim rečima, u više od 98 odsto uzoraka voda je bezbedna i ne postoji opasnost po zdravlje, stoga se može slobodno koristiti. Talog smeđe boje ili pojava crnih pahulja u vodi ne predstavlja opasnost i preporuka je da se voda iz česme pusti da malo oteče pod blagim mlazom.

- Voda iz javnog bunara "Snežna Marija" je neispravna i ne preporučuje se za upotrebu, dok ostali javni bunari imaju u sebi neke fizičko-hemijske elemente koji mogu biti uzrok neispravnosti, ali za sada ne predstavljaju opasnost po zdravlje ljudi – kazala je sagovornica "Dnevnika" i dodala da su sve dodatne informacije su dostupne sajtu Instituta.

Po rečima sprecijalistkinje epidemiologije u Institutu za javno zdravlje Vojvodine prim. dr Svetlane Ilić, od 14. juna do 16. jula u Vojvodini je registrovan približno isti broj slučajeva zaraznih bolesti kao i u prethodnom izveštajnom periodu. U odnosu na isti period lane, taj broj je deset odsto manji.

Više o konkretnim zaraznim i polno prenosivim bolestima od kojih su oboljevali građani Vojvodine, pročitajte ovde

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • srbijaspace

  pre 908 dana i 12 sati

  Nadležni manje više stalno tvrde da je voda ispravna, ali gradjanstvo im baš ne veruje previše. A dilema je velika koju vodu koristiti - iz česme, flaširanu, koja sito tako nema dobar renovme, ili filtrirati vodu https://www.srbijaspace.rs/blog/flasirana-voda-ili-aparat-za-preciscavanje-vode-1367.html. Voda je čovekova najveća potreba, tako da nadležne instutucije treba više da se pozabave time. A ne da uništavamo našu kvalitetnu i prirodnu vodu koju još uvek imamo

  Oceni komentar:
  0
  0