VODOVOD: Povećana potrošnja vode, mole se građani da je racionalno troše

VODOVOD: Povećana potrošnja vode, mole se građani da je racionalno troše

U uslovima vanrednog stanja kad su svi kod kuće i na vikendicama, a pritom je i uskršnji vikend, jasno je da se i potrošnja vode povećala.

Pogon za preradu sirove vode radi punim kapacitetom i svoj maksimum dostigao je puštanjem 1.300 litara vode svakog sekunda u sistem. Trenutna potrošnja vode je na nivou leta kada se obično beleže velike potrošnje i nagli skok neracionalnog  trošenja. Novi Sad s prigradskim naseljima dnevno troši između 100 i 105 miliona litara vode – saopštava JKP "Vodovod i kanalizacija".

Zbog povećane potrebe za vodom, ali aktivnosti kao što su navodnjavanje poljoprivrednih površina, zalivanje zelenih površina, punjenje individualnih rezervoara, bunara i bazena, polivanje i hlađenje pločnika, terasa i dvorišta, pranje vozila, zloupotreba hidranata i slično, predstavljaju nenamensku i neracionalnu potrošnju vode za piće i sve navedeno za posledicu ima povremeno nešto slabiji pritisak u rubnim delovima grada odnosno distribuitivne mreže dok na nelegalnim mrežama dolazi i do nestanka koje takođe ugrožavaju vodosnabdevanje legalno priključenih potrošača. 

Stoga apelujemo na što manje korišćenje pijaće vode za navedene aktivnosti i racionalniju potrošnju vode iz gradskog vodovoda jer, nažalost, taj dragoceni resurs nije neiscrpan. JKP "Vodovod i kanalizacija" ima razumevanja za povećanu potrebu za vodom ovih dana, ali još jednom apelujemo na naše korisnike da racionalno troše vodu bez prekomernog korišćenja iste za nepotrebne radnje kako bi svojom odgovornošću i empatijom u ovim okolnostima omogućili da i drugi sugrađani imaju redovno snabdevanje bez oscilacija u pritisku – navodi se u saopštenju novosadskog "Vodovoda".

Oceni vest:
1
4

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • pezos

  pre 189 dana i 7 sati

  Zaboravlja se da je naš vodovod pravio onu smešu za celu Srbiju za dezinfekciju! Hvalili se i Vučević i Vučić!

  Oceni komentar:
  0
  1
 • JA

  pre 188 dana i 17 sati

  Da prestanemo sa pranjem ruku?

  Oceni komentar:
  0
  2