Zalihe krvi za 24 sata, nedostaju A i nulta krvna grupa

Zalihe krvi za 24 sata, nedostaju A i nulta krvna grupa

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je danas da Srbiji nedostaju A i nulta krvna grupa i da postoje zalihe krvi na jednodnevnom nivou.

Nedostaju nam sve krvne grupe, naše rezerve su na jednodnevnom nivou - za 24 sata. Nedostaju nam A i nulta krvna grupa, u teškom smo stanju što se toga tiče – rekao je Đerlek u sedištu Crvenog krsta u Beogradu.

U Crvenom krstu je danas zajedno sa ambasadom SAD organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi u znak sećanja na nevino stradale žrtve u terorističkom napadu na SAD, 9. septembra 2001. godine, kada je za samo 102 minuta stradalo gotovo 3.000 ljudi.

Đerlek govorio da je za Srbiju važno da jača saradnju sa SAD na polju ekonomije i zdravstva jer, kako je naglasio, jakog zdravstva ne može biti bez jake ekonomije.

Cilj nam je da imamo jako zdravstvo koje će odgovoriti svakom izazovu – rekao je Đerlek i dodao da današnjom akcijom pokazujemo da smo različiti od drugih, da nećemo podržavati terorizam, da želimo da spasavamo živote za razliku od onih koji ih uništavaju.

Akciji dobrovoljnog davanja krvi prisustvovali su i ambasador SAD Kristofer Hil i njegova supruga Džuli kao i glavnokomandujući Nacionalne garde Ohaja Džon Haris.

Predstavnici Crvenog krsta iskoristili su akciju dobrovoljnog davanja krvi, koja je jedna od 3.500 koliko ih se godišnje organizuju širom Srbije, da podsete na još jednu vezu Crvenog krsta, Srbije i SAD, a to je što će na jesen biti obeleženo 100 godina od kada je prva košarkaška lopta stigla u Beograd iz SAD, preko Crvenog krsta.

Hil je zato naglasio da tokom naše zajedničke istorije postoji još jedna "transfuzija" i to činjenicom da je upravo zahvaljujući Crvenom krstu stigla košarka u Jugoslaviju.

Generalni sektetar Crvenog krsta Ljubomir Miladinović podsetio je da se i na primeru srpskog košarkaša, reprezentativca Boriše Simanića, koji je dobio transfuziji krvi u Manili, moglo videti da krv nema naciju, ne poznaje granice ni pol ni kontinent.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Sava

    pre 239 dana i 21 sat

    Krv i SAD, haha, pa sada će i mentalno zaostala osoba da sabere 2 i 2. Ja krv više ne dam. I da preminem, pa hoće da uzmu, povampiriću se da ih iznabadam.

    Oceni komentar:
    0
    3
  • Stanko

    pre 239 dana i 12 sati

    Džabe što ti ne daš, kada se gentski materijal prodaje i odnosi preko granice.
    Kod Horgoša uhvaćen mađarski lekar sa jajnim ćelijama i spermom iz naše klinike.
    Sve zataškano, da se slučajno ne sazna, ali rečeno na televiziji na javnom kanalu kojoj verujem.
    Sam Bog zna koje eksperimente vrše i šta se krije iza pojma "španski geni".
    Laži i prevare su nemerljive danas i za nas normalne sasvim neočekivane.
    Takođe, ne dajem krv od kad su dobili pravo trgovine njome, u 90-tim.

    Oceni komentar:
    0
    3
  • noname

    pre 239 dana i 6 sati

    Krv ne poznaje naciju ali poznaje jezik trgovine

    Oceni komentar:
    0
    3