Zamrzavanje embriona o trošku države od maja meseca

Zamrzavanje embriona o trošku države od maja meseca

Republika Srbija vantelesnu oplodnju pomaže od 2006. godine – prošle godine je na ovaj proces upućeno 3.500 parova, a u prva tri meseca 2018. godine 886 parova.

Roditelji  koji su prvo dete dobili vantelesnom oplodnjom, moći će o trošku države, istom metodom, da pokušaju da dobiju i drugo dete, izjavila je Sanja Radojević Škodrić, v.d. direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO).

Za sada još nema preciznog podatka koliko je beba rođeno iz postupka vantelesne oplodnje, navodi ona, ali napominje da liste čekanja za vantelesnu oplodnju ne postoje i da je procedura za to dosta pojednostavljena, a počinje kod svog lekara, prenosi Radio televizija Vojvodine.

- Ove godine je RFZO zaključio ugovor sa šest državnih institucija i 11 privatnih zdravstvenih ustanova koje rade vantelesnu oplodnju – dodala je Radojević Škodrić.

Ministarstvo zdravlja od kraja prošle godine odlučilo je da omogući i besplatno čuvanje jajnih ćelija. Parovi u Srbiji moći će da sačuvaju embrione i reproduktivne ćelije o trošku države, a od maja se ta mera uvodi kao jedna u nizu za povećanje nataliteta.

- Od maja meseca ove godine svi parovi koji uđu u postupak vantelesne oplodnje moći će višak jajnih ćelija ili embriona da zamrznu o trošku države – naglašava Radojević Škodrić, dodajući da će mladi muškarci koji imaju tumore reproduktivno tkivo moći da zamrznu besplatno, odnosno o trošku države.

Kada su u pitanju banke sperme, ona kaže da je država prepoznala taj problem, kao i da je u maju prošle godine donet Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan