Zašto stradaju rode i šta da uradite ako naiđete na povređenu pticu

Zašto stradaju rode i šta da uradite ako naiđete na povređenu pticu

Početak avgusta period je kada je većina mladunaca bele rode izletela iz gnezda. Oni uče da lete, hvataju hranu (i dalje im je delimično donose i roditelji), te, uz kratak period zadržavanja kod nas, počinju prvu seobu na jug. Ovaj period je veoma izazovan za preživljavanje mladih roda i njihovih roditelja.

Po rečima Marka Tucakova, ornitologa u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, zabrinuti građani se javljaju Zavodu svakodnevno, suočeni sa pronalaskom roda koje su iscrpljene, povređene i tako onemogućene da se osamostale i odlete prema jugu. Često se te rode viđaju pored puteva, u dvorištima, na tlu, na javnim mestima – među ljudima.

Ako ne mogu da lete, to je jasan znak da im je potrebno stručno zbrinjavanje. Ornitolozi u Zavodu tumače kako postupati u ovakvim situacijama, kako bi se rode spasile ili sačuvale do dolaska stručne ekipe koja će ih profesionalno zbrinuti.

“S obzirom na veliki broj zbrinjavanja roda, potrebno je znati uzroke koji dovode do ovih situacija”, kaže Tucakov.

Rode se mogu povrediti još na gnezdu, jer se u gnezdu sve češće nalaze veštački materijali. Budući da ih rode lako mogu pronaći, a i dobar su građevinski material, nije čudo da su gnezda puna papira, tkanine, kanapa, metala i plastike. Konopci i žice su najopasniji za mlade rode, jer se njihove noge mogu upetljati u njih i onemogućiti im da izlete iz gnezda. Prilikom takvih slučajeva potrebno je popeti se do gnezda (ako je dostupno i ako nije na banderi) i izvršiti presecanje materijala koje sputava ptice. Ako je tkivo oštećeno, rodama je potrebna i stručna intervencija”, kaže Tucakov.

On navodi da su u letnjem periodu česte oluje, a neka rodina gnezda su i inače nestabilna. Ukoliko mladunci padnu na tlo, prvo je potrebno proveriti da li su vidljivo povređeni. Ukoliko nisu, mogu se vratiti na gnezdo, ako se ne nalazi na banderi.

“Sudar roda žicama dalekovoda vrlo je čest, i rode mogu da pretrpe oštećenja krilnih pera koje im može onemogućiti da lete. U težim situacijama ptica ugine, što je posledica kratkog spoja”, kaže ornitolog Tucakov.

On navodi da su rode pored puteva u najvećoj opasnosti jer, iscrpljene i gladne često ne mogu da lete i stradaju i od vozila, pa je neophodno skloniti ih sa ulica ili puteva na kojima se nalaze u zatvoreni prostor do dolaska stručnjaka.

Tucakov apeluje na oprez prilikom vožnje. “Rode su pored puteva jer tu imaju dosta hrane. Pokošeni putni pojasevi puni su insekata i glodara, a česta su i divlja smetlišta – izvori hrane koja ih privlači. Na smetlištima, takođe ima dosta glodara, koje rode jedu”, kaže on.

Tucakov navodi da je potrebno biti oprezan ako se naiđe na rode ili druge krupne životinje pored puta, jer, ako su neiskusne, prilikom poletanja ili bežanja mogu nas iznenaditi I poći upravo pred vozilo, a ne u suprotnom pravcu, kako bismo očekivali.

Ukoliko pronađete povređene rode u okolini elektrovodova, ukoliko gnezdo padne zajedno sa mladuncima koji nisu sposobni da lete, ukoliko primetite da mlada roda ne može da izleti iz gnzeda, da
se sapliće i posrće a krilima maše kao da želi da izleti, te ako primetite odrasle rode koje i posle plašenja ne mogu da lete, pozovite Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, čiji ornitolozi i Tim za zbrinjavanje divljih životinja će ih zbrinuti.

Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, Radnička 20a, Novi Sad,  Tel: 021/4896-301

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan