Zbog deljenja fotografije na Instagramu, novosadskim aktivistima novčana kazna

Zbog deljenja fotografije na Instagramu, novosadskim aktivistima novčana kazna

Zbog povrede autorskog prava i naknade štete autoru fotografije čiju su sliku podelili preko Instagram storija, uduženje "Fruškać" moraće da plati oko 115.000 dinara.

Instagram profil Fabrike kreativnosti je pre skoro tri godine u svojoj objavi, na kojoj je prikazana fotografija Bešenovačkog jezera, označila i Udruženje "Fruškać".

Fabrika je za ovu fotografiju imala dozvolu autora za korišćenje, a u opisu objave stajalo je i njegovo ime i prezime. 

"Fruškać" je podelilo ovu objavu na kojoj su označeni na svom Instagram storiju. Njen link direkto je vodio ka objavi Fabrike kreativnosti. 

Prvostepenom odlukom Višeg suda u Beogradu je zastupniku ovog udruženja Nikoli Arežini naloženo je da plati 114.800 dinara, sa dodatnim kamatama, piše 021.rs.
 
Tužitelj i autor sporne fotografije je Udruženje tužio zbog toga što je njegovo delo podeljeno na storiju bez njegovog potpisa i odobrenja za korišćenje.

Autor je nakon inicijalnog deljenja koje je bilo dostupno korisnicima 24 sata uputio opomenu pred tuženje u cilju vansudskog poravnanja. Tada su on i njegova advokatica tražili da se objavi 30 objava na profilu "Fruškaća", a u protivnom su pretili kaznom od 100.000 dinara, preneo je 021.rs.

U međuvremenu su tužitelji odlučili da traže od Udruženja kao naknadu za kršenje autorskih prava 75.000 dinara, a sud je prvostepenom presudom odlučio da je autoru fotografije potrebno uplatiti 50.000, ali i naknadu sudskih troškova u iznosu od 64.800 dinara.
 
Kako je zakonski predstavnik ovog udruženja Nikola Arežina ranije rekao za 021.rs, nisu hteli da pristanu na ovakvo uslovljavanje, pogotovo zbog toga što nisu ništa sporno uradili.
 
Pošto smo mi neprofitno udruženje, mi nemamo nikakve prihode od bilo čega, a najmanje od podeljene fotografije sa druge Instagram stranice. Nismo nikakvu materijalnu korist dobili od te fotografije, niti smo ni na koji način oštetili autora fotografije. Da sam stvarno prekršio, ne bi mi bio problem da platim kaznu, ali nisam. Isto tako, nismo hteli da pristanemo zbog načina na koji su nas kontaktirali – rekao je Arežina.
 
On je u više navrata pokušao da objasni da Udruženje "Fruškać" nije objavilo ovu fotografiju, nego ju je preuzelo preko Instagram storija, koji linkom vodi ka originalnoj objavi i traje 24 časa.Naglasio je i da za svaku objavu koju stavi na ovu Instagram stranicu ima dozvolu autora fotografija.

Međutim, sud je naglasio da iako Arežina poštuje na ovaj način autorska prava, u ovom slučaju to "nije učinio jer je fotografiju objavio bez saglasnosti autora i bez njegovog naznačenja".
  
Tuženi nije smeo da saopšti tuđe delo bez saglasnosti samog autora. On je kao pravno lice, čija je delatnost promocija turizma i samim tim objavljivanje fotografija drugih autora, navedeno morao da zna i da postupa sa pojačanim stepenom pažnje, te ovakvi navodi ne oslobađaju tuženog odgovornosti za povredu imovinskih i moralnih autorskih prava tužioca – zaključuje se u presudi. 
 
Iz Udruženja su ranije poručili da trpe pritiske u vezi sa ovom tužbom već više od dve godine i da su zbog sporosti sudova, nerazumevanja materije i gomilanja sudskih troškova prinuđeni da izađu u javnost. 
 
Oni su zato pozvali sve voljne građane da im pomognu u rešavanju sudskih troškova, ukoliko Apelacioni sud odluči da potvrdi presudu Višeg suda u Beogradu.
 
Udruženju možete pomoći uplatom na račun: 160-0000000429193-75 ili Paypal , a svrha uplate: donacija - imejl adresa osobe koja uplaćuje.
 
Dodaju i da ako Apelacioni sud odluči da odbije presudu suda, donirani novac biće preusmeren na sadnju drveća ili neku sličnu akciju.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan