ČISTA EGZOTIKA: Priručnik za ponašanje u izlascima u Novom Sadu

ČISTA EGZOTIKA: Priručnik za ponašanje u izlascima u Novom Sadu

Uzavrela atmosfera, veselost, mladost, ludost, žongliranje vatrom, svetleći džinovski roboti koji dižu atmosferu i hrane vaše halucinacije, go go igračice u kavezima, previše šminke, premalo odeće...

Stigli ste u Novi Sad, studentski grad. Čitali ste o delovima grada, istoriji, starim gradskim pričama, upoznali se sa kafanologijom i sad biste želeli da se lično uverite u „garantovano dobar provod“ i priču o najlepšim devojkama. U nastavku ćete saznati kako se ponašati u izlasku, šta sve možete da očekujete i kako da vas „ne provale“ da niste odavde. Pre toga prelistajte rečnik NS slenga.

 

PAPARAZZO, POTERAlo me!

Ukoliko se opredelite za klupski izlazak u Novom Sadu, morate biti spremni da zateknete svoje kompromitujuće fotografije u socijalnim medijima već dan nakon njegove realizacije. Od nedavno ovaj marketinški trend dobio epidemijske razmere među menadžerima klubova po celom gradu, tako da u ovom momentu retko da postoji mesto koje radi celu noć, a nema angažovanog profesionalnog fotografa. Naravno, isključivo vi dajete saglasnost i saučesnici ste u zločinu lične samodegradacije, jer hej „popio sam malo više, bio sam raspoložen“.

 

1. Kako se vama čini da je to bilo?

 

2. Kako je to zapravo bilo:

Izvinite gospodine/gospođice, ako smem da primetim vrlo ste atraktivni. Da li biste odobrili fotografisanje Vašeg nadrealno ozaravajućeg osmeha?

 

 

 

Fotograf: “Hej!”

Vi: Nagli okret kao objektivu koji hvata milisekundu jednog treptaja i očni kapak na pola.

 

 

Facebook fotografije NS klubova razlikuju se samo po logotipu lokala u kom su nastale. Uzavrela atmosfera, veselost, mladost, ludost, žongliranje vatrom, svetleći džinovski roboti koji dižu atmosferu i hrane vaše halucinacije, go go igračice u kavezima, previše šminke, premalo odeće...

 

DA LI STE ZNALI?

Novi Sad je grad u kome svakog dana u proseku četvoro građana podnese zahtev za razvod braka! Da li se zbog nepodnošenja alkohola toliko podnose zahtevi za razvod braka i kumuje li ovome publikovanje fotografija iz izlazaka, nije još sasvim jasno, ali svakako pripazite da i vama jedna „ptičica“ ne slomi krila ljubavi.

 

„Idem u Novi Sad da flertujem“ – ovo niko nikad nije izgovorio

Pre svega, koji god tekst o noćnom životu pročitali, neizostavno nalizite na sintagmu “opuštena atmosfera” što velikim delom i jeste istina koja se jedino i može odnositi na noćni život koji grad nudi. Tada će vam se na ulici najsrdačnije javiti isti oni koji saginju glavu kad treba da se mimoiđete u Zmaj Jovinoj preko dana. Dok čekate u redu svoj ranojutarnji obrok posle izlaska, dobacivaće vam hrabre muškarčine i neposredne devojke, udvarati vam se i sa vama deliti sve svoje ambicije za koje će sutra samo Dunav znati. Potkrepljenje za ovo leži u nastalom vicu o tome kako jedan Novosađanin muva devojku na moru – gleda je 10 dana pa ode kući. Copy/paste na NS noćni život.

 

U izlascima ćete takođe primetiti i vidno razdvajanje grupice momaka od grupe devojaka. Moguće da je ova pojava duboko usađena u udvarački mehanizam malog Novosađanina naviklog na muški i ženski deo plaže Štrand s kraja 19. veka.

 

5 no-no stvari u izlasku u Novom Sadu

1. Ne prilazite devojkama, neće umeti da se ponašaju jer nisu navikle na ovo. Zato, ukoliko slučajno nemate upaljač i budete primorani da se obratite devojci sa susednog stola da vam isti da na zajam, a zatim se situacija, daleko bilo, ponovi, obavezno joj uz „Izvini, jel’ možeš molim te ponovo da mi daš upaljač“ napomenite „E, nemoj sad da misliš da te muvam“. Razbijte tu potencijalnu neprijatnost i raščistite sve nedoumice u trenutku.

Ukoliko se, pak, odvažite na ovaj vikend rolerkoster, evo nekoliko saveta za jednostavnije tumačenje.

 • Ne gleda te i deluje nezainteresovano, ona misli:
 1. startuj me već jednom, vidiš da te ignorišem;
 2. ako dovoljno dugo ignorišem problem on će i nestati.
 • Srdačna i komunikativna:
 1. drolja koketna;
 2. proverite još jednom da li ste u Novom Sadu.

 

2. Igrajte kao da sutra ne postoji. NOT! Ako krene ritam da vas pokreće, obuzdajte se momentalno, provaliće svi da ste samo drugo, a ne dvadeseto koleno Novosađana. Naročito ako ne živite u centru – ovakav ispad ne biste smeli sebi da priuštite, nemate taj luksuz. Ne igrajte, to je blam! Ako vam se baš, baš igra, skrenite misli na razmišljanje o nadevima koje ćete staviti u index sendvič na kraju večeri.

Jedini trenutak privida neke igre imaćete kada budete ugledali grupu devojaka u temi izlaska prvi-put-u-štiklama dok se budu održavale na nevidljivom ledu u karling pozi.

Dosta je popularna i igra „žmurke“ – „puj za mene“ u svakom lokalu. Check in/Instagram/Facebook – lajkujte me, vidite da je fotografija nastala spontano iz devetstopedesetčetvrtog pokušaja.

 

3. Eye contact! Svoj glumački performans večeri odigrajte holivudski – uz širok osmeh sa prijateljima, piće u ruci i izbegavanja „oka filmske kamere“. Skoncentrišite se na ovo, veoma je važno jer ako vam se pogled susretne sa nekim – nikad više ništa neće biti isto! Ovo samo znači da ste posustali, a svakim narednim pogledom odumreće po još jedna ćelija sa svim novosadskim genima.

 

4. Ne oslobađajte ruku od tašne i pića ni po cenu života! Za žene: tašna se nosi na ruci savijenoj pod uglom od devedeset stepeni i tako je oslobođena od rukovanja ili ne daj bože upoznavanja sa nekim. Drugu ruku imobilišite čašom pića, ako već niste pušač. Za muškarce: jednom rukom držite čvrsto piće, sa čašom je poželjno i po centru da prošetate jer to je vaš statusni simbol ove večeri, a drugom rukom gladite svoju dugu bradu. Ili brkove. Nemoguće je da nemate ni jedno. Preko dana: žvakanje plastične espresso kašičice efikasno je sredstvo u izbegavanju konverzacije sa ljudima.

 

5. „Lepa si. Šalim se, šta ti je to na faci, odvratno je!“ Ukoliko ipak izgovorite nešto što bi moglo da se protumači kao muvanje, flertovanje ili komplimentiranje, ispravite grešku i brzo recite da je u pitanju šala. Mada, postoji legenda koja kaže da jedan Novosađanin nakon višemesečnog bezuspešnog muvanja devojke koja ga je odbila nije rekao „e, tovario sam te, ružna si“. Hroničar grada još uvek pokušava da potvrdi istinitost ove legende.

One to očekuju. Oni to žele. Niko za to ne zna. Zašto?

Možete sačekati da se razviju tehnike za čitanje misli, a zatim i da Kinezi učine pristupačnijim skenere za čitanje moždanih signala – 3 sa 100 RSD. A možete se osloniti i na sopstvenu veštinu govora. Predlažemo ovaj konzervativniji metod i ne ustručavajte se da nam javite ishod.

 

P.S. Ostavite komentar, podelite sa nama svoja iskustva, a tim psihologa daće odgovore na sve vaše nedoumice. Ma, naravno da neće, samo se šalimo.

 

Piše: Cveta Majtanović

Oceni vest:
42
15

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • zoran

  pre 2953 dana i 4 sata

  Cveto sve sto si naveo je potpuna istina svi se ponasaju vec decenijama ko da im je neko ukrao igracku cim se obratis iz bilo kog razloga ...... mislim smaraci su za medalju...

  Oceni komentar:
  3
  14
 • mita

  pre 2952 dana i 7 sati

  ahahah Zorane duso :D Cveta Majtanovic je pobednica onog nekog muzickog naticanja ;)

  Oceni komentar:
  2
  1
 • korisnik

  pre 2952 dana i 3 sata

  Ovo je veoma tacno napisano, ali bih ja samo jos neke detalje napomenuo. Kada udjete tj. izadjete u klub, konobar ce vas razvrstati za vas sto. Morate da stojite za njim i ne mojte da se pomerate, i nemojte pomisljati da igrate. Ako vam pak padne napamet da pridjete devojci, prvo dignite dva prsta da pitate konobara da li mozete jeri ipak ne mozete sa vaseg stola na neciji tudj da prelazite tek tako.

  Oceni komentar:
  2
  13