Dentalni turizam: Sve veći broj stranaca popravlja zube u Novom Sadu

Dentalni turizam: Sve veći broj stranaca popravlja zube u Novom Sadu

Drastične razlike u cenama zdravstvenih usluga, dovode sve više stranaca u Novi Sad, kojima je, sa prevozom, smeštajem i ostalim troškovima, nekoliko puta jeftinije nego da su se lečili u svojoj zemlji.

Miljan Rakić sa Novog naselja pre desetak dana imao je zanimljiv susret sa jednim Ircem, ispred mesare lokalnog marketa. Pošto žena koja uslužuje na suhomesnatim proizvodima nikako nije mogla da razume mladića, u razgovor se uključio Miljan.

- Najpre sam mislio da je gluvonem, pa teško izgovara reči, ali sam onda nekako razumeo da pita da li ga razumeju na engleskom. Bilo ga je veoma teško razumeti, ali uspeo sam nekako da saznam da želi da kupi šunku. Na pitanje odakle je, saznam da je iz Irske, a na dodatno "šta radi u Novom Sadu", pokazao mi je na zube, priča Miljan. On dodaje da mu je Irac rekao i da je ovde toliko jeftino da mu se isplati da prevali toliki put zbog problema sa zubima, u šta se kasnije uverio i odlaskom kod svog zubara, koji mu je rekao da se i sam okrenuo dentalnom turizmu, budući da je to prilika da dobro zaradi.

Tako su pojedine stomatološke ordinacije razvile čitav mali biznis, gde u sklopu usluge imaju angažovanu osobu za prevoz pacijenata i obezbeđen smeštaj i vodiča.

U jednoj novosadskoj ordinaciji, takva praksa je uspostavljena pre dve godine i imaju u proseku tri pacijenta nedeljno iz inostranstva, koji dobiju besplatan smeštaj i boravak, ukoliko je cena intervencije preko 900 evra, što je, kako objašnjava vlasnik, pacijentima iz istranstva isplativo. Dolaze, kaže, uglavnom zbog terapija koje su vezane za zubne implantate, izradu krunica i mostova, a do sada je kod njega bilo 150 stranaca.

- Cene u Srbiji su među najnižim u Evropi. Poređenja radi, trenutno su jedino Ukrajina, Gruzija, Jermenija i Albanija jeftinije od nas. Svi ostali su skuplji, Mađari su duplo skuplji. Ako gledamo Evropu kao tržište od 850 milion ljudi, bukvalno smo od duplo do 15 puta jeftiniji. Recimo, lečenje zuba kod nas je od 30 do 50 evra, dok je to u Norveškoj preko 1.000 evra. Imali smo pacijente iz Australije, Kanade, Amerike i Južne Amerike i Afrike, sa svih strana dolaze. Nema pravila. Iz Evrope su uglavnom to Austrija, Nemačka, Švajcarska, a bilo je dosta Engleza, Holanđana i Belgijanaca. Pregovaramo sa klinikom iz Moskve, od Rusa smo četiri puta jeftiniji. Bukvalno, na koje god tržište da se okrenete, videćete da ima uspeha, kaže vlasnik ordinacije uz napomenu da želi da ostane anoniman.

Uglavnom dolaze na preporuku ili za njih saznaju preko interneta, a kako objašnjava, strancima je atraktivno to što nisu standardna stomatološka ordinacija, već imaju čitav set pratećih usluga vezanih za dentalni turizam.

- Imamo organizovan doček na aerodromu, imaju besplatan smeštaj ako su usluge preko 900 evra, to je granica. Dovezemo ih u Novi Sad, smestimo u apartmane, za svaki termin u ordinaciji imaju besplatan prevoz do ordinacije. Ima raznih prohteva, svega tu bude, kupe biciklove, pa hoće da ih nose kući autobusom jer je jeftinije, kupe rakiju, beli luk, kilogram oraha, kulen, pa nose kući. Pre neki dan je sleteo Irac i prvo je tražio da ga vozimo da kupi domaće pivo. Nema pravila. Gledamo da se osećaju dobro, da osete gostoljubivost jer u očima Evrope imamo loš PR koji nas prati iz devedesetih. Imali smo pacijentkinju iz Holandije kojoj je porodica rekla da ne dolazi jer je kod nas ratno stanje, pa je proguglala da nije već 25 godina, priča nam iskustvo vlasnik ove stomatološke ordinacije.

- Obično dolaze ljudi koji imaju dugogodišnji problem, ne mogu da se smeju, da žvaću hranu, vuku to godinama pošto ne mogu da reše probleme u svojoj zemlji jer im je preskupo. Dođu ovde i sa celom platom. U poređenju sa našom državom, to je kao kada bi neko naš umesto 3.000 evra dao 400 evra. Dolazi nam uglavnom niža srednja klasa, čistačice, krojačice, radnici u pošti. Oprema  nam je sva uvozna, materijali su svi uvozni, dodaje on.

Kako kaže, ordinacija postoji pet godina, a sa strancima rade od pre dve godine.

Prethodno smo radili sa Novosađanima i 2013. smo imali prve goste iz inostranstva preko prijatelja iz Nemačke. Novosađanima je mnogo da daju 2.000 dinara da izvade zub, te se premišljaju da li da popiju brufen, pa ih možda prođe, a stranci dođu i bez problema daju 3-4.000 evra i pritom izađu zadovoljni, zahvalni i nasmejani. Tako smo uvideli da je to tržište kojem se moramo okrenuti ako mislimo da zaradimo pristojno, dodaje on.

U BEOGRAD NA PROMENU POLA: Osim kod zubara, u Novi Sad stranci neretko dolaze da skinu dioptriju, dok je Beograd vodeća destinacija za promenu pola. Pomama za plastičnom hirurgijom koja može da pomogne da se neko oseća lepše i sigurnije u sebe nije zaobišla ni Novi Sad, a za strance su takve usluge ovde posebno jeftine, operacije su i do četiri-pet puta povoljnije nego na Zapadu.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan