"EKOLOŠKI FRONT": Koga štiti Pokrajinski zavod za zaštitu prirode?

"EKOLOŠKI FRONT": Koga štiti Pokrajinski zavod za zaštitu prirode?

"Ekološki front Novi Sad" obratio se pre nedelju dana Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode (PZZP) molbom za sastanak na kojem bi se otklonile nedoumice u vezi sa uslovima koje je propisala ova institucija za postavljanje klizališta u Spomeniku prirode “Dunavski park”.

PZZP je 2016. godine po prvi put izdao rešenje kojim dozvoljava i definiše uslove postavljanja klizališta UG "Ledena šuma", tačnije "Kvart medija" u tom trenutku – u međuvremenu je došlo do promene imena i odgovornih lica u organizaciji, ali je adresa udruženja ista, kao i manifestacija. Kako navode iz pokreta, iako je traženo aktuelno Rešenje za 2019. do zaključenja ovog saopštenja nisu ga dobili, "ali pretpostavljamo da se ne razlikuje mnogo od Rešenja izdatog 2016. te se u daljoj analizi na njega i oslanjamo (Rešenje PZZP broj 03-2466/4 od 03.11.2016)".

Rešenje o uslovima zaštite prirode se odnosi na mere zaštite prirode izrečene organizatoru, koje po mišljenju "Ekološkog fronta Novi Sad" ne odgovaraju stanju na terenu, dok su pojedine mere zaštite u potpunosti izostale.

Postavljena LED rasveta je takoreći zarobila drveće i žbunje u Dunavskom parku, iako tačka Rešenja pod rednim brojem 12 izričito zabranjuje kačenje elektroinstalacije po drveću, dok tačka 15 propisuje da rasveta treba da bude u službi funkcije. Ova rasveta je isključivo estetska i u službi scenografije. Takođe, povezana je na gradsku rasvetu, pa možemo pretpostaviti da račun za ovaj deo scenografije plaća Grad odnosno građani Novog Sada – objavio je "Ekološki front".Kako dalje navode u svom saopštenju, upadljivo izostaje zaštita travnjaka, koja je Uredbom Vlade Republike Srbije o zaštiti Spomenika prirode "Dunavski park" propisana i taksativno navedena. Oni upućuju otvoreno pitanje Zavodu: Kako je došlo do takvog previda, posebno imajući u vidu da se led stvara iz zatvorenog sistema u kojem je hemikalija? Uredbom je takođe izričito zabranjeno korišćenje hemijskih sredstava u Dunavskom parku osim onog koje se koristi u službi zaštite i nege biljaka i drveća. "Havarije su moguće, a posledice u tom slučaju su teško nadoknadive." 

Šta je sve "Ekološki front" zatražio od "Ledene šume" na uvid pročitajte na njihovoj zvaničnoj Fejsbuk stranici

"Ledena šuma" nam spektakularno najavljuje vatromet. Naša pitanja za Zavod i za "Ledenu šumu" su: Da li je taj vatromet odobren? Da li je bezbedno za biljni i životinjski svet u parku organizovati vatromet? Setimo se najspektakularnijeg vatrometa sa dočeka Nove 2018. koji je doveo do požara. S obzirom na gust sklop drveća, stare zgrade u okolini i planirane montažne objekte u samom parku, mogućnost za tako nešto vrlo je velika. Da li je spektakl ove vrste vredan izlaganja riziku Spomenika prirode koji čuvamo i za buduća pokolenja? –  pita "Ekološki front" u svom saopštenju.

Oceni vest:
7
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Miki

  pre 1692 dana i 9 sati

  Bagra, misle da je sve na prodaju i da se iz svega mora izvuci materijalna licna korist pa makar i na stetu prirode i ljudi.

  Oceni komentar:
  0
  4