Evo šta sve MUP može da otkrije o vama na osnovu podataka sa mobilnih telefona i računara

Evo šta sve MUP može da otkrije o vama na osnovu podataka sa mobilnih telefona i računara

Davno obrisani Tinder, zaboravljene poruke, rezervisani hoteli, kupljene karte, istorija unosa na tastaturi, lokacije, korišćene wi-fi mreže – sve ovo MUP Srbije može da sazna ukoliko dođe do nečijeg telefona.

Kako se navodi u tekstu BIRN-a, MUP Srbije godinama nabavlja opremu koja koristi hakerske metode za izvlačenje podataka sa mobilnih telefona i računara sa ciljem da prodre u duboke tajne vlasnika uređaja. Ovo je jedna od najintruzivnijih i zakonski najproblematičnijih tehnologija današnjice.

Danas MUP-ov Nacionalni centar za kriminalističku forenziku na raspolaganju ima alate kompanija Cellebrite iz Izraela, britanske Oxygen, švedske MSAB, kanadske Magnet i ruske Elcomsoft, prenosi N1.

Sa ovim uređajima ceo sadržaj mobilnog telefona policiji je na jedan klik. Takav sistem ne bi smeo da se koristi jer uvek prikuplja više od onoga što je propisano sudskom naredbom – rekao je Eitaj Mak, izraelski advokat za ljudska prava.

Za forenziku telefona potrebna je prethodna naredba suda ili tužioca. Međutim, stručnjaci kažu da se one često nepotrebno izdaju, a da su još češće preširoko postavljene, dok je rukovanje telefonom i podacima na njemu tokom i nakon forenzike potpuno neregulisano.

Kada imate 2000 predmeta gde se nepotrebno rade veštačenja to postaje ozbiljno. Sudije i tužioci po automatizmu naređuju veštačenja telefona, a jedna od posledica je nesvrsishodno zalaženje u privatnost istakao je advokat Vladimir Marinkov.

Problem je i to što ovi komercijalni alati za digitalnu forenziku kriju način na koji probijaju zaštitne mehanizme telefona i vade podatke, prenosi N1.

Niko ne zna suštinski kako ovi alati funkcionišu, kompanije to kriju. Da bi se radilo o pravno valjanom dokazu policija bi trebalo da prikaže tehniku i metod kojim je došla do podataka, a ne da slepo veruje fantomu – kazala je Milana Pisarić, doktor prava specijalizovana za oblast sajber-kriminala.

MUP je ovu opremu počeo da kupuje 2017. godine. Ove alate koriste i autoritarni režimi širom sveta za inkriminaciju aktivista, novinara, političkih protivnika.

Oceni vest:
18
36

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • deda

    pre 282 dana i 7 sati

    ''Ove alate koriste i autoritarni režimi širom sveta za inkriminaciju aktivista, novinara, političkih protivnika.'' ma da a smisljeni i napravljeni u ''kolevkama'' demonokratije, oni ih kao ne koriste, cenim tamo samo mrmoti zamotavaju cokooade...a kad smo kod tajni - njih i nema, vas proizvodjac uredjaja/operativnog sistema znaju sve. Primetili ste obavestenja da je izskeniran sistem, to vam je ok naravno, dakle do zadnjeg fajla je pregledan, toliko o tome

    Oceni komentar:
    5
    62
  • Bane

    pre 282 dana i 6 sati

    Mafija na vrhu države

    Oceni komentar:
    14
    56
  • Samo delić problema

    pre 282 dana i 5 sati

    Ajmo redom. U Indiji zbog milijardu stanovnika postoje serveri na kojima možete otvoriti mail nalog, poslati gnusni mail i odmah nakon toga zatvoriti mail nalog. Ostaje im IP adresa koja može biti iz WC-a kafića, sa noname GSM kartice i uređaja čiji IMEI broj nemaju, jer se ne zna broj razmenjenih uređaja između država, a kamoli nabavljenih u njoj kao polovni.
    Zbog toga vas provajderi NAGOVARAJU da im date svoj polovni uređaj "za reciklažu", a ne zato što vas vole.
    Hakeri bi vam rekli i više.

    Oceni komentar:
    12
    59
  • Db kuper

    pre 280 dana i 7 sati

    To je ok ,terorizam,atentati ,narko klanovi,korupcija ali odkud ja znam kao građanin da ne koriste npr meni da gledaju klipove da zaviruju u moj privatni život a sigurno to rade nema sile,dok sa druge strane ima ali vrlo mali broj moralnih službenika koji ne zloupotrebljavaju te uređaje. E zato se ne osećam sigurno čak šta više i ugroženo na samu tu pomisao. E zato ne volim i ne verujem policiji jer su pola korumpirani na neki način. Nismo mi još dostigli taj nivo da te ljude neko nadzire...

    Oceni komentar:
    2
    8