FOTO: Targetiranje aktiviste iz Futoga, "Bravo" traži reakciju nadležnih

FOTO: Targetiranje aktiviste iz Futoga, "Bravo" traži reakciju nadležnih

Na više mesta u Futogu jutros su se pojavili plakati na kojim piše "sportski pozdrav" sa crtežom aktiviste Dalibora Ćalića i LGBT+ motivima.

Plakate je potpisala grupa "Futožani 21410".

Ćalić je u grupi "Futoška inicijativa", čiji je admin, objavio fotografije i komentar da je ovo sramni potez koji nije "ni sportski ni ljudski".

Ovo je kukavički i huliganski potpis! Uznemirili ste moje najbliže, a ja sam poruku primio i razumeo! – istakao je aktivista i dodao da je on rođeni Futožanin, a da  "ovo više nije Futog Futožana, ne znam da li je ikad i bio, a ja ga ne prepoznajem više".


Ćalić je pre nekoliko dana u grupi na Fejsbuku objavio fotografiju murala "Kad se vojska na Kosovo vrati" i pitao za objašnjenje šta to znači. Nakon rasprave, ovaj post je obrisan.


BRAVO: Etiketiranje i govor mržnje su konstanta, a institucije ne reaguju

Građanski pokret Bravo! traži od policije i tužilaštva da adekvatno reaguju, da pronađu i sankcionišu one koji su u Futogu izlepili plakate sa likom aktiviste Dalibora Ćalića. 

Bravo! stoji uz Dalibora i svaku građanku i građanina koji su na meti zbog svog stava i javnog delovanja. Etiketiranje, govor mržnje, minimum spremnosti i sposobnosti da se drugo i drugačije mišljenje čuje i uvaži, naša je konstanta. U isto vreme, institucije ne reaguju na slučajeve napada i ugrožavanja bezbednosti – navodi se u saopštenju ovog pokreta.

Oni podsećaju da je pre nekoliko dana na meti bila Marija Vasić, antifašistička aktivistkinja.

"Zajedno" i DS osuđuju grafite mržnje uperene ka novosadskoj profesorki Mariji Vasić (FOTO)

Mi iz GP Bravo! i sami smo se mnogo puta našli na meti napada koji dolaze iz istih krugova, i znamo da se u takvoj situaciji lako mogu naći svaka građanka i građanin koji govore kritički i angažuju se u zajednici  ističu.

Bravo poziva građanke i građane, kao i aktivistkinje i aktiviste, da budu solidarni i da pomognu svakome ko se nađe na meti napada desničarskih ili bilo kojih sličnih grupa koje propagiraju netoleranciju i nasilje. 

Podsećamo, ovo nije prvi put da je Ćalić napadnut:

Aktivista "Futoške inicijative" napadnut dok je snimao radove na nasipu između Veternika i Futoga

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Dragan

    pre 90 dana i 8 sati

    Kada su crtali onaj natovi mural na vatrogasnom tornju zvao sa policiju da prijavim vandalizam i dobio sam sledeći odgovor,citiram:TO SU NAVIJAČI CRVENE ZVEZDE,NJIMA JE TO DOZVOLJENO .

    Oceni komentar:
    1
    1