Kako su Finci iskorenili vršnjačko nasilje

Kako su Finci iskorenili vršnjačko nasilje

KiVa metoda je inovativni finski program za borbu protiv maltretiranja u školama, zasnovan na istraživanju i na dokazima za sprečavanje agresije i zaustavljanje uznemiravanja u školama kao i van nje.

Promoviše ličnu dobrobit i obrazovanje, i pruža adekvatne alate za iskorenjivanje slučajeva maltretiranja i uznemiravanja, kao i stalno praćenje situacije u školama.

Uključuje plan namenjen svim učenicima koji su fokusirani na prevenciju maltretiranja, kao i niz akcija koje treba primeniti kada se otkrije slučaj uznemiravanja i okončati situaciju.

Nastala je na Univerzitetu u Turkuu 2007. godine, a realizuju je stručnjaci za ovu materiju i finansira Ministarstvo prosvete i kulture.

Čak 90 odsto škola u Finskoj koristi ovu metodu, koja se već proširuje i primenjuje u drugim školama u Belgiji, Švedskoj, Estoniji, Ujedinjenom Kraljevstvu, Novom Zelandu i Španiji, što dokazuje njen uspeh i efikasnost.

Ovaj program se fokusira na smanjenje, sprečavanje i kontrolu uznemiravanja među učenicima bilo koje vrste, uključujući maltretiranje putem interneta. Fokusiranje je prvenstveno na svedoke i gledaoce i to je ključni aspekt programa, a ne isključivo fokus na žrtvu ili žrtve.

KiVa pokušava da promeni pravila koja vladaju u grupi. Unutar grupe su i ostali, oni ljudi koji ne maltretiraju, koji posmatraju, koji su svedoci i koji se smeju. Kroz tu neverbalnu komunikaciju oni prenose poruku da je ono što se dešava zabavno ili dobro, čak i ako imaju drugačije mišljenje – smatra Kristina Salmivali, profesorka psihologije i jedna od kreatora programa.

Cilj je da grupa uvidi da uznemiravanje nije zabavno, da ga nije potrebno tolerisati, da ga ne treba posmatrati kao dečje stvari i da se ne mora zauzeti pasivan i neutralan stav.

Grupa treba da učestvuje tako što će da zaustavi uznemiravanje i da pruži podršku i zaštitu žrtvi da vidi da nije sama.

Sastoji se od 10 časova i radova koji se izvode tokom kursa, a gde učenici pohađaju časove, debatuju, sprovode aktivnosti i grupni rad na uznemiravanju i poštovanju drugih.

Dobijaju časove o tome kako poboljšati suživot i znanje o različitim vrstama uznemiravanja, uz lekcije o poštovanju i empatiji, učenje kroz pomoćne materijale, audiovizuelne materijale, video igrice. Kao i materijali za nastavnike i razgovori za roditelje.

Pored toga, postavljeno je i virtuelno poštansko sanduče za one učenike koji nisu hteli da iznesu svoju situaciju pred drugim drugovima iz razreda i preko njega da kažu da su žrtve, ili da učenici prijave situacije kojima su svedoci.

Tu su i rekreativci, koji su zapravo učenici koji nose reflektirajuće prsluke, kako bi podigli svest i zapamtili da su i oni odgovorni za bezbednost svih.

S druge strane, svaka škola ima tim od tri profesionalca koji reaguju čim saznaju za situaciju maltretiranja ili sajber maltretiranja.

Tekst u celosti pročitajte na sajtu N1.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Telepodrodjenja

    pre 360 dana i 2 sata

    O tome svemu je trebalo misliti počevši od raspada Jugoslavije....Sve te godine do danas su pogubne za sve nas. To se odražava velikim delom na deci...No ,nikada nije kasno za promene..

    Oceni komentar:
    0
    2
  • Dole botovi

    pre 360 dana i 2 sata

    Telepaš, ti kao Partijac si trebao prvi da drečiš dok su puštali sa ekrana isključivo i svake večeri samo žanr filmova koji podstiču nasilje. Ili podstiču psihoze. "Struka" se boji za posao.
    Trebao si da se boriš da se ljudima ne ukida pravo govora, gde danas bilo kakvu vrstu zamerke ne možeš uputiti preko portala velikih javnih glasila - sve se uklanja ako samo miriše da nije padanje ničicem vlasti.
    Sve što umeš je da botuješ ode!
    S obzirom da se ovde čuje istina, odmah su nakačeni i botovi!

    Oceni komentar:
    1
    1