Klimatolog: Broj dana sa ekstremnim padavinama u Srbiji je porastao

Klimatolog: Broj dana sa ekstremnim padavinama u Srbiji je porastao

Klimatolog Vladimir Đurđević predviđa da Srbiju ove godine čeka relativno topla zima, sa temperaturom iznad proseka, ističući da je to jedna od najvidljivih posledica klimatskih promena. Poslednjeg dana ove godine, prema prognozama, u glavnom gradu biće 18 stepeni, i preti obaranje dosadašnjeg rekorda od 18,2 stepena, koji je dostignut 2009. godine.

– Klimatolozi nisu iznenađeni ovakvim prognozama. Sneg u novogodišnjoj noći mogao bi da postane nešto iznenađujuće, a ne obrnuto – Đurđević u Danu uživo na TV N1.

Dodaje da je u proseku cela planeta toplija i da je toplije vreme postalo uobičajenije.

Ističe, da su još jedno lice klimatskih promena i ekstremi, poput trenutne ledene zimske oluje u SAD, koja je odnela desetine života.

Podseća da je prošle godine šteta od uragana u SAD bila 100 milijardi dolara, a od suše u Evropi 20 milijardi.

 Te direktne posledice klimatskih promena biće sve vidljivije – ukazuje klimatolog.

Đurđević je rekao da je ranije u Srbiji godišnje prosečno bilo 90 letnjih dana, odnosno dana kada je temperatura viša od 25 stepeni, a poslednjih godina ih je 20 više.

– Leta su postala izuzetno topla, često imamo ta produžena, miholjska leta. I kada zimi imamo sneg, on se kraće zadržava na površini – navodi.

Dodaje da mediji često bombastično izveštavaju o vremenskim prilikama i tako podižu paniku.

– Broj ekstremnih vremenskih prilika je generalno više, broj toplotnih talasa je duplo veći nego pre 50 godina, broj dana sa ekstremnim padavinama u Srbiji je porastao, u nekim delovima naše zemlje čak četiri-pet puta. Nisu mediji zaslužni za to, ali oni mogu da promene način izveštavanja, da ne prave od toga kraj sveta, već samo da ukažu na opasnost – poručuje klimatolog.

Predviđa da nas u narednih desetak dana očekuje stabilno vreme, a ovako visoke temperature zadržaće se sledećih četiri-pet dana, posle čega će doći do malog zahlađenja, ali temperatura će i dalje biti iznad proseka.

– Do 15. januara teško da će doći do prave zime, sa potencijalnom šansom za sneg. Zima će sigurno biti toplija od prosečne u Srbiji – prognozira Đurđević.

Ceo tekst pročitajte na sajtu N1. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan