NAŠ IZBOR: Bašte novosadskih lokala s najlepšim pogledom na grad (FOTO)

NAŠ IZBOR: Bašte novosadskih lokala s najlepšim pogledom na grad (FOTO)

Piše: Slađana Aničić

Dolazi više sunčanih dana, a samim tim mogućnost da uživate u kafi ili nekom od pića, a ponude u Novom Sadu su raznovrsne. Različitih bašta koje plene svojom lepotom i posebnošću ima barem deset u gradu, a ukoliko želite uživati u prirodnim lepotama, svakako su priobalje Dunava i Petrovaradinska tvrđava pravo rešenje za vas. Za one koji žele nešto više intimnosti i pejzaža tu je svakako Fruška gora u koju se možete sakriti nakon naporne radne nedelje.

Restorani i kafići na Petrovaradinskoj tvrđavi

Ukoliko želite da obradujete nekog gosta, voljenu osobu ili naprosto sebe da častite odlaskom na Petrovaradinsku tvrđavu, imate nekoliko mogućnosti za to. U ponudi je nekoliko ugostiteljskih objekata poput "Osam tamburaša", "Restorana Terasa", te "Kafane Sat" koja ima stolove tik uz bedem Tvrđave. Ponuda je šarenolika, ali je pogled izuzetan. Ono o čemu morate voditi računa jesu cene koje su više u odnosu na ostale lokale u gradu. U zavisnosti od kafana i restorana, zavisi i usluga, pa vam se može desiti da konobarica pokupi svo piće sa stola, iako ga niste popili. Ono što je zagarantovano jeste uživanje u pejzažu. Uvek postoji i jeftinija varijanta, ili kafa za poneti.Kada pravim pauzu od učenja, sednem na bicikl, napravim kafu i ponesem je na Tvrđavu. Pošto sam student, nemam baš nešto mnogo novca za ispijanje kafa po kafićima, a pejzaž je jednako lep kako sa klupe tako i iz kafane – kaže Dejan R.

 

Priobalje Dunava sa sremske strane

Za one koji vole da pobegnu u prirodu tu je "Šaran" u Petrovaradinu, sa ponudom pića i hrane. Ovde možete uživati u priobalju Dunava, a zgodno je i za porodice sa decom, jer ima dosta prostora za šetnju i igru. Jedino nije preporučljivo odlaziti nakon velike kiše, zbog prilaza. Ovo mesto nije odolelo ni velikom vodostaju Dunava. Pregrmelo je i poplave i omiljeno je mesto starijih Petrovaradinaca. Međutim, u poslednje vreme sve je više mladih koji dolaze ovde pored Dunava kako bi pobegli od gradske gužve. Ovde je moguće doći automobilom ali je najbolje, prošetati ili doći biciklom.


Sa sremske strane tu je i čarda "Akva Doria", koja je takođe pogodna za porodicu sa decom, zbog svoje prostrane bašte. Ovde je pored kafe, moguće uživati u ribljim specijalitetima. Vikednom je potrebno rezervisati mesto bar dan ranije, jer su velike gužve, a pogled s bašte puca ravno u Novi Sad.
 

Pogled s Keja

Priobalje Dunava na novosadskoj strani takođe valja pomenuti kada je reč o baštama sa najlepšim pogledom. Tu je svakako kafe "Zeppelin", prostran lokal sa koga se pogled na Tvrđavu prostire kako sa zatvorene, tako i sa otvorene bašte. Malo niže, preko puta "Zeppelina“, sa zelenom živopisnom baštom i kariranim stoljnjacima ušuškana bašta lokala "Cafe Kej". Odavde puca pogled ravno na Petrovaradinsku tvrđavu, kao i iz komšijskih lokala. Nešto niže, na samom Dunavu, tu su čarde i restorani, za sve one koje žele da se pomere iz centra grada i da budu ušuškani u zelene rečne oaze.


- Svi prijatelji koji su mi dolazili, nisu otišli kući bez posete lokala u kojima možete uživati u prelepim pejzažima. Novi Sad ima dosta toga da ponudi, pogotovo pored Dunava, tu su kafići, čarde, restorani. Vredi otići iz centra grada, jer su pejzaži pravi odmor za oči nakon naporne radne nedelje
– kaže Bojana Petrić, koja vikendom voli da poseti neki od lokala pored Dunava kako bi se odmorila od gradske gužve.
 

Pogled s Bazara na centar i Tvrđavu

Ukoliko ne želite da napuštate centar grada, a volite da u ispijanju kafe uživate i u pejzažu, svakako da je klub "Giardino", pravo mesto za vas. Pogled puca na ceo grad, a pored pića u ponudi je i hrana kao i noćni provod.Ukoliko pak ne želite da se zadržavate u gradu, možete uvek da se sklonite u neki od ugostiteljskih objekata u okolnim mestima na Fruškoj gori, koji takođe obiluju sa prelepim pejzažnim vidicima, a u ponekim su česte proslave i svadbena veselja. Tu su i planinarski domovi do kojih je moguće doći pešice ili biciklom. Ovakva mesta su idealna za relaksaciju vikendom nakon naporne radne nedelje provedene u kancelariji.

Oceni vest:
12
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan