NBS: Počela kontrola menjačnica zbog nedozvoljenog kursa

NBS: Počela kontrola menjačnica zbog nedozvoljenog kursa

Narodna banka Srbije započela je kontrolu menjačnica na osnovu sopstvenih saznanja i pritužbi građana da kurs u njima nije u skladu sa rasponom koji predviđa NBS.

Prema odlukama centralne banke, naime, prodajni kurs za evro ne može biti viši od zvaničnog srednjeg kursa važećeg na taj dan za više od 1,25%, a kupovni kurs ne može biti niži za više od 1,25%.

NBS napominje da je prema Zakonu o deviznom poslovanju za menjačnice koje ne postupaju u skladu sa propisima NBS propisana prekršajna odgovornost i to za pravno lice predviđena je novčana kazna od 100.000 do 2.000.000 dinara, a za preduzetnika novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara, prenosi RTV.rs.

Takođe, kako NBS od 1. januara 2019. godine kontroliše zakonitost obavljanja menjačkih poslova, ona može ako se utvrdi nezakonitost, odnosno nepravilnost u radu, da zahteva pokretanje prekršajnog postupka i da oduzme ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova ako utvrdi da menjač nije otklonio nezakonitosti kako mu je naloženo u postupku kontrole menjačkih poslova.

NBS ističe da nema razloga razloga za paniku, te da ona već obezbeđuje bankama i dinarsku i deviznu likvidnost u dovoljnoj meri, a pojačano je snabdevanje banaka stranom gotovinom, kako bi menjačnice brzo i efikasno mogle da odgovore na pojačanu tražnju građana koja se pojavila.

Deviznih sredstava i strane gotovine imamo dovoljno i kontinuirano snabdevamo bankarski sektor dovoljnim količinama. Građani zato ne treba da brinu, niti bi panika trebalo da bude prisutna ni za povlačenjem depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama – poručuju iz centralne banke.

Navode da NBS obezbeđuje dovoljno sredstava i odgovara na sve zahteve banaka, čime dokazuje da je spremna da reaguje bez odlaganja i adekvatno.

Kažu i da očekuju da banke u što kraćem roku prenesu efektivu menjačnicama koje će podmiriti tražnju građana, kako piše RTV.rs

NBS je, naime, naložila bankama da ni u jednom trenutku ne sme biti prekida snabdevanja menjačnica gotovinom.

Takođe, ni u jednom trenutku stabilnost kursa nije i neće biti dovedena u pitanje i građani to treba da znaju, tvrde u NBS.

Nije pitanje da li NBS ima dovoljno instrumenata i da li će reagovati. Narodna banka Srbije već deluje kontinuirano kako bi stabilnost bila očuvana. Ovu krizu smo dočekali sa rekordno visokim nivoom deviznih rezervi preko 16 milijardi evra i imamo sasvim dovoljno sredstava i umeća da očuvamo stabilnost koja nema alternativu – zaključuju se u saopštenju dostavljenom iz kabineta guvernera.

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ako je ikako moguće bez rada...

  pre 719 dana i 11 sati

  Prave veštačke nestašice trgovci. Pumpadžije ograničavaju gorivo kako bi povećali tražnju i prodaju po svaku cenu. Menjačnice menjaju kurs, iako ekonosmki razlozi ne postoje.
  I u svetu se kurs ljulja zbog psiholoških razloga.
  kad rat stane, a staće do 21.03.2022 a zapadne njuške će ućutati potpuno do 15.04.2022,
  dolar će d azvekne samo tako. Pašće i franak. Evro će se povratiti.
  Ostaće samo sramota ljudi kako su se ponašali.
  Kad je srpstvo u pitanju - lepo reče Pablo...."Wc papir, wc papir,wc pa

  Oceni komentar:
  2
  7