NOVOSAĐANI: Ronaldinjo iz Zmaj Jovine ulice (VIDEO)

NOVOSAĐANI: Ronaldinjo iz Zmaj Jovine ulice (VIDEO)

Život bez lopte ne može da zamisli. Sve što je postigao u nesvakidašnjoj sportskoj disciplini, rezultat je talenta, ali i ogromnog rada. Njegovi trikovi gledaoce ostavljaju bez daha, a deci je postao uzor preko društvenih mreža. Dok zimi šetate u centru grada ušuškani u toplim jaknama, možete ga videti kako u fudbalskom šorcu leži na hladnom asfaltu, ili kako se penje na banderu, izvodeći bez prestanka svoju magiju sa loptom.

Radivoje Vuković, iliti Rade, kako ga prijatelji i obožavaoci zovu, rođen je u Kuli 1995. godine. Kada je upisao srednju ekonomsku školu, sa porodicom se doselio u najveći grad Vojvodine i tu ostao. Fudbalu se posvetio u predškolskom uzrastu, a fristajlom, koji podrazumeva izvođenje akrobacija loptom svim delovima tela, bavi se trinaest godina. Od tada je svoje sportsko umeće javnosti prikazao gostujući kod najpoznatijih domaćih jutjubera, ali i u nekim od najpopularnijih televizijskih emisija. Trenutno radi kao trgovac, a tokom vikenda mnogi Novosađani mogu u centru da uživaju u njegovim vratolomijama.


– Imao sam pet ili šest godina kada sam se počeo baviti sportom. Dvanaest meseci sam išao na košarku, a onda sam prešao na fudbal i shvatio da sam se pronašao u njemu. Tako sam jednu deceniju proveo u kulskom Hajduku –
počinje svoju priču Radivoje i nastavlja:

 – Jako sam voleo Ronaldinja i često sam ga gledao. Kada je počeo sa fristajlom u pauzi utakmica, a posle i na reklamama, fascinirao me je i morao sam to probati. Tada još nije bilo tehničkih mogućnosti kao danas i trudio sam se da zapamtim što više detalja koje sam video na malom ekranu – priseća se Vuković.

Pre trinaest godina sagovornik portala mojnovisad.com počeo je da trenira fristajl. Zajedno sa drugarom u dvorištu je satima vežbao osnovne trikove. Brzo je učio i napredovao.

– Kada je bio raspust ceo dan sam proveo sa loptom. Dok je trajala škola uradio sam domaći i posle toga sam tri sata radio na sebi. Tako je i danas, jer kada ne treniram, uvek mi je neka loptica u blizini. Mama stalno pita kako mi već ne dosadi i u šali kaže da će ukućanima lopta doći glave, jer je na jednom mom internet snimku saznala da sam slomio sliku u stanu – kaže Rade sa osmehom na licu.


U porodičnom domu Vukovića do sada je stradalo po koje cveće, saksija, sto, čaša, a televizor je preživeo udarac lopte. Uprkos svemu, bezrezervna podrška roditelja i mlađeg brata ne izostaje. Kada nije u porodičnom domu Radivoje vežba na Sajmištu ili u dvorištu zgrade, komšije ga hvale dok prolaze pored njega, a neki i navijaju sa terase.

Međutim, trud se isplatio, jer ono što mladi Novosađanin radi je na zavidnom nivou. Pored lopte, trikove izvodi i sa žvakom, jajetom, plastičnom flašom, ali i povrćem.

– Naravno, vrhunski profesionalci to rade mnogo bolje i od njih često uzimam ideje, ali i dodajem svoje – iskren je naš sagovornik.

Razvojem interneta i društvenih mreža, priliku za promociju su iskoristili i fristajl fudbaleri.

– Pojavili su se pametni telefoni sa kamerama i roditelji su obećali da će mi kupiti ako budem odličan u školi i tako je bilo. Onda sam se stalno snimao i objavljivao klipove trikova. Prvo sam napravio profil na Fejsbuku, a posle nekoliko godina i na Instagramu. Primetio sam da u inostranstvu fristajl izvode na ulici i time zarađuju, pa sam odlučio da se oprobam i u tome, ali iz ljubavi, a ne zbog para. Sećam se kada sam prvi put izašao u Zmaj Jovinu ulicu da prikažem trikove pred ljudima. Nisam postavio kutiju za novac i jedna gospođa mi je prišla i pohvalila me. Izvadila je iz novčanika 500 dinara i ostavila pored torbe – kaže Rade.



Posle toga mladi sportista je redovno ostavljao kutiju za novac, koja se pokazala kao lep izvor za dodatnu zaradu.

Međutim, ono što ga ja najviše lansiralo u javnosti jeste nastup u emisiji za mlade talente "ružičaste televizije", gde je stigao do polufinala. Takođe, napravio je i nekoliko videa sa poznatim jutjuberom "Djotafreestyle", gde su zajedno izvodili vratolomije loptom, a broj pregleda nadmašio je 400 hiljada pregleda.

Od tada mladi prepoznaju Vukovića i prilaze mu da bi se slikali sa njim. Svoje nastupe na ulici redovno najavljuje na društvenim mrežama.

– Klinci me prate uglavnom preko Instagrama. Gde god da se pojavim sa loptom ljudi budu oduševljeni, kako mladi, tako i stariji. Naravno, obožavaoci su deca i oni traže da izvedem konkretne trikove. Neki su čak saznali adresu na kojoj živim pa su došli do stana i pitali da siđem kako bi vežbali sa mnom. U prodavnici gde radim u centru grada prepoznale su me devojke koje treniraju u FK Vojvodina i zamolile me za zajedničku fotografiju, a posle smo i porazgovarali. Takve stvari mi prijaju jer imam osećaj da se moj trud i rad isplate – kaže Radivoje.


Po sopstvenom priznanju, trikove na ulici izvodi jer se nada da će ga neko primetiti. Uz dobrog sponzora svoj fristajl fudbal digao bi na viši nivo i mogao bi živeti od svog talenta.

Zato, ako naletite na Radeta u centru, obavezno obavezno pogledajte šta radi, fotorafišite se s njim i ostavite mu koji dinar. Jer, ko zna, ako nađe svoje mesto ispod neba, možda postane sledeći Ronaldinjo.


Tekst, video i fotografije:
Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
19
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan