NSZ: Dobro plaćeni poslovi koje niko neće

NSZ: Dobro plaćeni poslovi koje niko neće

Prema najnovijim podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u Srbiji je registrovano oko 676.000 nezaposlenih, od kojih su trećina mladi.

Ipak, NSZ godinama beleži poslove koje niko neće da radi bez obzira na to kako su plaćeni.

Generalno, nezaposleni iskazuju slabije interesovanja za obavljanje teških fizičkih poslova u oblasti poljoprivrede, rudarstva, građevinarstva, kod kojih se traži i odgovarajuća zdravstvena sposobnost, rekli su agenciji "Sputnjik" u NSZ.

Najčešće se zaobilaze poslovi terenske prodaje – akviziteri, agenti osiguranja, trgovački zastupnici… Jedan od razloga za to je što je plaćanje tih poslova na procenat od realizovanih ugovora uz veoma mali ili nepostojeći fiksni deo, a isplata se obavlja tek nakon naplate proizvoda. Taj posao odbija i zbog velikog područja koje treba obuhvatiti terenskim radom, objašnjavaju u NSZ.

Nezaposleni, kažu, odbijaju posao i kada im ponude loše uslove, odnosno kada je plata ispod prosečne za te poslove na regionalnom nivou, ili su uslovi rada ispod standarda za to zanimanje, ali i zbog neplaćanja prekovremenog rada.

I poslovi bez preciziranog radnog vremena – kada se ne zna koliko vremena će se provesti na poslu, hoće li se imati slobodna subota, nedelja, praznik – takođe su na crnoj listi.

Nepopularna je i praksa da ste, na primer, kod istog poslodavca i računovođa i sekretarica, administrativac, kafe kuvarica, čistačica… Izbegavaju se, dakle, situacije kad poslodavac očekuje da se obavlja više različitih poslova, kad firmi treba "čovek za sve", rekli su "Sputnjiku" u NSZ.

Situacija je slična i kod sezonskih poslova, pa iako su relativno dobro plaćeni, oni koji imaju potrebu za dodatnom radnom snagom teško dolaze do nje. To se ponajviše odnosi na poslove na građevini, posebno one poput iznošenja šuta. Teško je doći i do berača voća i povrća, pastira, drvoseča. 

Poljoprivrednici muku muče da unajme radnike, iako je najmanja dnevnica oko 2.000 dinara. S ulaskom Rumunije u EU prošlo je i vreme jeftine radne snage koja je svakog leta nalazila posao na poljoprivrednim gazdinstvima u Srbiji. 

Drvoseče u letnjoj sezoni mesečno mogu da zarade oko 1.000 evra, ali zbog teškog rada u teškim vremenskim uslovima većina taj posao zaobilazi. I čuvanje ovaca se plaća između 200 i 600 evra mesečno, ali ni to nije dovoljno da bi se neko latio čobanskog štapa. 

Interesantno je da su i pre četiri godine nepopularna bila ista zanimanja, tako da su deficitarni i tad kao i sada bili varioci, drvoseče, zidari, rudari, teški fizički poslovi u poljoprivredi i akviziteri i menadžeri prodaje. 

Zanimanjima za koja na birou za zapošljavanje nema zainteresovanih, uskoro bi mogli da se pridruže i zidari, tesari, armirači, keramičari i vodoinstalateri. Naprosto, interesovanje za upis u škole koje obrazuju takav kadar je izuzetno slabo, uprkos tome što je reč o poslovima bez kojih se ne može i iako firme za neka od tih radnih mesta nude zaradu između 50.000 i 100.000 dinara

Oceni vest:
3
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • nema deda mraza

  pre 2520 dana i 23 sata

  neka taj koji je pisao clanak iznosi sut

  Oceni komentar:
  0
  10
 • Dušan

  pre 2348 dana i 6 sati

  To su samo lažno ispisane stavke i prenapumpano je malo, ja sam radio ALCO BOND fasadu NOVI KCN NIŠ KOJI JE SVEČANO PRECEDNIK VUČIĆ OTVORIO ALO LJUDI 2eura na sat ZA MAJSTORI JU DE JE I GEOMETRIJA RADIO SAM ŠTO MORAM PA I MOJI STOLARSKA POSAO SE SLABO PLAĆA U SRBIJI, BRAK MI SE RASPAO, KĆER ME MRZI, SIN BIVŠA ŽENA MISLE DA JA DAJEM OTKAZ SAM A ONO U NIŠU SVUGDE ZASTOJ PO 3 DO 4 MESECI I OD ČEKA DA ŽIVIM, SRBIJA JE LOŠA ZEMLJA ZA MLADE. PA NEKA SE POVAMPIRI PRINC VLAD DRAKUL PA NEKA VAM RADI U SRBIJI SA SVE RUMUNIMA I OSTALIM MAJMUNIMA. POD VEĆ POLA MOG ŽIVOTA JA SAM PRIMORAN DA ODEM NA MALTU

  Oceni komentar:
  3
  5
 • Milan Cuturlo

  pre 1742 dana i 7 sati

  Bivsi sam sportista i profesor fizickog vaspitanja, radi sebe bi radio teske fizicke poslove. Imam 45 godina i 74,5 kg, visok sam 175 cm

  Oceni komentar:
  0
  2