Objašnjeno koliko su pouzdane aplikacije za vremensku prognozu

Objašnjeno koliko su pouzdane aplikacije za vremensku prognozu

Dejan Lekić, osnivač Nacionalne ekološke asocijacije, otkrio je za FoNet koliko su pouzdane aplikacije koje na telefonima i drugim uređajima koristimo za vremensku prognozu.

Kako je objasnio, sve te aplikacije koriste podatke iz sistema razmene preko sistema koji kontroliše Svetska meteorološka organizacija, prenosi N1.

Svi ti sistemi koriste iste skupove podataka. To su takozvane sinoptičke stanice koje sve zemlje imaju i one šalju u razmenu podatke o temperaturi, vlažnosti, kao i meteorološkim pojavama, kao što su oblačnost, vetar i druge – rekao je Lekić.

Kako je objasnio, na osnovu tih podataka različite insitutucije na nacionalnom ili evropskom nivou prave prognozu vremena.

Modeli se matematički spajaju sa onim što se osmatra na meteorološkim radarima i na taj način se najavljuju nepogode i ostali vremenski uslovi, precizirao je Lekić i dodao da se izvor podataka može videti u odeljku "O aplikaciji".

Greške u predviđanjima aplikacija su ipak moguće, jer daju podatke za određenu površinu i podrazumevaju da će se određena meteorološka pojava dogoditi na nekom delu te površine.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Dr

    pre 284 dana i 16 sati

    Nemam poverenja u aplikacije iz razloga što svi uglavnom daju razl.prognoze???
    Prosto neverovatno.

    Oceni komentar:
    2
    4
  • nebesky

    pre 284 dana i 5 sati

    Ne bih da reklamiram Vreme&Radar koristim više od deset godina. Mogu da predvidim da li će biti kiše ili ne, kada će stati... Preporuka!

    Oceni komentar:
    0
    1
  • Za krug znamo sledeću tačku

    pre 284 dana i 4 sata

    Pa, windy.com koje je ovaj portal pomenuo u prethodnim člancima zaista lepo prikazuje radarske slike oluja, sinoć se videlo kako nas je zaobišlo, jedan manji slabiji deo je potkačio od Siriga do Budisave, a najteže zlo je otišlo na Mitrovicu, Šabac i Loznicu...
    To će postati naša nužda, jer su ove pojave opisane vekovima ranije.
    Što samo po sebi znači da je ljudska nauka veoma delimična, a da se vreme i kosmos dešavaju ciklično i beskonačno poput kruga, te se iz tog razloga mogu predvideti.

    Oceni komentar:
    0
    2