Restoran "KOD FAZANA" u Novom Sadu otvoren na istom mestu nakon 145 godina

Restoran "KOD FAZANA" u Novom Sadu otvoren na istom mestu nakon 145 godina

Prvi restoran koji se spominje u arhivskoj građi Novog Sada je gostiona "Kod fazana", 1822. godine, iako se smatra da je restoran počeo sa radom još ranije. Po njemu je ulica kod Trifkovićevog trga tada nosila naziv Fazanova, danas je poznajemo kao Njegoševu ulicu.


Restoran i gostiona su se tada nalazili u zgradi nekadašnje Muzičke škole "Isidor Bajić", koja u to vreme nije imala nadograđeni sprat. Osim što je bila gostiona i kafana, bila je omiljeno mesto za okupljanje Novosađana željnih kulture. U Novom Sadu su se od 1828. god pozorišne predstave igrale u gostioni "Kod fazana", koja se nalazila u prizemlju levog krila bivše muzičke škole.

1838. god. je osnovano Leteće diletantsko pozorište pod vođstvom Joakima Vujića, koje je bilo preteča današnjeg Srpskog narodnog pozorišta. Joakim Vujić, znameniti srpski književnik i glumac, svoju glumačku karijeru započeo je upravo "Kod fazana".

Da je bitno istorijsko zdanje govori i činjenica da je veliki donatorski bal za prikupljanje sredstava za osnivanje "Srpske čitaonice", preteče Gradske biblioteke, bio priređen baš u gostioni, 6. septembra 1845. godine. Bal je uveličao svojim prisustvom arhiepiskop Josif Rajačić, zaslužan za stvaranje Srpske Vojvodine i uzdizanje Mitropolije na stepen Patrijaršije. Pročitana su imena priložnika i pokrovitelja i utvrđeno da je osnovan fond čitaonice od 2.000 forinti i 1.000 knjiga.

Kafana prestaje sa radom 1878. godine, jer je kupila rimokatolička crkvena opština za žensku školu, da bi direktor Muzičke škole "Isidor Bajić", Dušan Stular, uspeo 1953. godine da obezbedi prostor za rad muzičke škole.

 


"Kod fazana" u novom ruhu

Danas se oživljava duh gostione "Kod fazana" nakon 145 godina u novom ruhu i prijatnom domaćinskom ambijentu. Pored nacionalnih gastronomskih specijaliteta, domaća kafa iz ibrika spaja prošlost, sadašnjost i budućnost u jednu savršenu harmoniju i idilu.

 


Juneći ribić, rolovana teletina sa mlincima, pileći paprikaš sa njokama, Fazanova mućkalica i Nanine sarmice su samo neki od izbora za ručak u ovom restoranu.

Adresa je Njegoševa ulica broj 9, a broj za rezervacije: +381 60 070 1655.

 
Promotivni tekst

Oceni vest:
46
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan