Sindikat EPS-a: Plate u Nadzornom odboru preduzeća 20.000 evra

Sindikat EPS-a: Plate u Nadzornom odboru preduzeća 20.000 evra

Dragoslav Ljubičić, glavni poverenik Sindikata EPS-a "Nezavisnost", izjavio je danas da članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS) primaju mesečnu nadoknadu od 20.000 evra, izuzev predstavnika sindikata.

On je za Betu kazao da tri stručnjaka iz Norveške u Nadzornom odboru Oluf Ulset, Per Sanderud i Hilde Baken, osim što dobijaju po 20.000 evra mesečno, imaju pravo i na nadoknadu troškova smeštaja i avionskog prevoza kada dolaze u EPS.

Za članove Nadzornog odbora iz Srbije Vladana Živanovića, Dejana Ostojića i Igora Petkovića, takođe je predviđena mesečna zarada od po 20.000 evra, dok predstavnik sindikata Miodrag Ranković, koji je, uprkos nedostatku adekvatne školske spreme, izabran za člana Nadzornog odbora, prima manju nadoknadu, prenosi Nova.rs.

Ljubičić je rekao da je bivši v. d. direktora EPS-a Miroslav Tomašević dobio otkaz, između ostalog, i zbog toga što nije želeo da potpiše rešenja o tako visokim mesečnim nadoknadama.

Smenjen v.d. direktora EPS-a, evo ko će ga zameniti

Radnicima EPS-a je od dolaska novog Nadzornog odbora plata povećana za iznos inflacije, što je beznačajno, pa bar jedan-dva inženjera mesečno napušta kompaniju – istakao je ovaj sindikalac.

Dodao je da veruje da, kada bi se ponudio povoljan program za odlazak viška zaposlenih, otišli bi svi radnici koji vrede jer su nezadovoljni. Plate u EPS-u više se, kako je rekao, ne nalaze u vrhu spiska radnika sa najvišim primanjima u opštinama gde posluje EPS.

Ta kompanija je prošle godine ostvarila profit od 114,6 milijardi dinara, što je blizu milijardu evra (966 miliona evra), a Ljubičić navodi da je za više od pola tog iznosa (550 miliona evra) zaslužan bivši v.d. direktora Miroslav Tomašević.

Plate generalnog direktora, članova Nadzornog i Upravnog odbora EPS-a za godinu dana porasle su čak sedam puta, prenela je Nova.rs. To se, kako je navedeno, vidi i u finansijskom izveštaju tog preduzeća.

Pre godinu dana EPS je transformisan iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, čime je prestalo da važi ograničenje zarada, što se vidi i u finansijskom izveštaju.

Konkretno, kako piše u finansijskom izveštaju, ukupna zarada organa upravljanja i nadzora u 2023. iznosila je 470.500 evra, a samo godinu dana ranije, 2022, ukupan iznos koji je izdvojen za njihove plate bio je oko 66.000 evra, što znači, kako je prenela Nova.rs, da su za samo godinu dana, njihove zarade uvećane za oko sedam puta.

Nova.rs piše da su pokušali da saznaju koliko tačno novca svakog meseca legne na račune v.d. generalnog direktora, članova Nadzornog i Izvršnog odbora te kompanije, pozivajući se na Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, ali da je EPS odbio da dostavi te podatke pozivajući se i na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti, kao i na autentično tumačenje Zakona o sprečavanju korupcije, po kojem direktori i članovi NO akcionarskog društva nisu javni funkcioneri.

Ko "sedi" u nadzornom odboru i ostatak teksta pročitajte OVDE.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Kad dođoše Srbi da budu svoji na svome...

    pre 12 dana i 17 sati

    Kao u bankama. Predsednik P.O. 20.000 ojra, članovi 15.000 eur mesečno. Dugo su EPS-ovci patili zbog toga i zaricali se da će to postići. Pa sam Sindikat i njegove štrajkove su iskoristili da ucene političare da im obezbede OVE plate. No, bankari koriste te plate za ukras i ulaganja. Jer imaju i auto i gorivo na račun firme i kartice kojima mogu plaćati sve pa i svoju stanarinu.Dakle, njima plata ne treba.
    Šta kažete, Eps-ovci, imate li vi to?
    A tek Agencija za Energetiku...
    Svoji na svome, a ?

    Oceni komentar:
    0
    6
  • Roza

    pre 12 dana i 16 sati

    Zato EPS krade od nas gradjana. Tu kradju jos nemogu da isprave racune ni nakon mesec dana, kradu jer su spojili po dva meseca potrosnju pa sve preko 1600 kv ,obracunali crvenu zonu, sramno iako se zna da su ljudi trosili 1200 kv za jedan mesec, ne spadaju u crvenu zonu. Malo im i to zato su sad poslali obracun zajedn. struje u stamb. zgr., primer u Sr.Karlovcima,M.Gorkog 1, za jedan ulaz po 1.460,00 din.po stanu. Ulaz ima 6 stanova 7 sijalica,Znaci 8.400 din.ukupno.Informatika hitno da reaguje

    Oceni komentar:
    0
    6
  • Slažem se sa Rozom

    pre 12 dana i 15 sati

    Rozo,u pravu ste za zajedničku struju, to rade na skoro svakom brojilu zajedničke struje.Red je kad menjate brojilo pozati Predsednika Kućnog Saveta ili onog SNS *** cenzurisano *** što su nam ugurali da nam diže stanarinu za po 1350 dinara rente,koju posle pokupi izmišljenim kvarom.Znači da pozove i ustanovi se stanje starog i početno novog brojila.
    Kod mene su bili korektni na ličnom brojilu,jer su videli da sam nezgodan od ranije, da sve dokumentujem i foto i video kad se žalim.
    Ali, zajedničko, magija!

    Oceni komentar:
    0
    4
  • Dr Miggyy

    pre 11 dana i 19 sati

    KUDA IDE EPS?

    Naša privreda beleži rekorde, ne u proizvodnji, već u potrošnji, plati i broja zapošljenih, Članovi Nadzornog odbora Elektroprivrede Srbije (EPS) dobijaju skromnu mesečnu nadoknadu od po 20.000 evra. Direktor EPS-a ima platu oko 3.500 evra, a prosečna plata u EPS-u je iznad 1000 evra. U Nadzornom odboru su i tri norveška eksperta, ostali su naši stručnjaci. Plate vođe u EPSU na istorijskom maksimumu, a rad EPS-a nikada gori, nema uglja, nema dovoljne domaće proizvodnje struje. Ova

    Oceni komentar:
    0
    2
  • Dr Miggyy

    pre 11 dana i 18 sati

    Nastavak:
    Ovaj nakaradni rad EPS-a počinje od vremena pečenjara Grčića, koji je oterao najstručnije kadrove, a zapošljeni su partijski napredni kadrovi. Čudi slučaj da su nađena tri norveška stručnjaka, a mi imamo daleko bolje stručnjake, pogotovu za termoelektrane na ugalj, što nije slučaj sa Norveškom. Vođstvo Srbije manipuliše sa javnim i drugim preduzećima u svoju korist, a ne potrošača i države. Dokle ovako predsedniče?

    Oceni komentar:
    0
    3
  • Blejimo i dalje...

    pre 11 dana i 15 sati

    EPS je samo mala kuca kojom manipuliše Agencija za Energetiku.
    Osnovani su 2015-te kao četiri privatnika koji drže celu energiju Srbije u svojim rukama, i ONI određuju direktorima EPS-a, Gasa i Naftagasa politiku cena.
    Ta politika je uvek na korist ta 4 čoveka, a kome oni dele dobit i sa kime se "tale" to je nepoznata priča za mene.
    Da li je normalno, da u jednom narodu 4-ica mogu da prisvoje energiju Republike i da ti onda oni određuju cenu struje,snimaju reklame i govore ti da štediš kilovate?

    Oceni komentar:
    0
    2