STRašno: Pajin dućan, Breza i kraj života na veresiju?

STRašno: Pajin dućan, Breza i kraj života na veresiju?

Nenajavljeni dolazak gostiju nikada nije mogao da nas zatekne nespremne - sišli bismo dole u prodavnicu i jednostavno zamenili staklenu ambalažu za punu flašu omiljenog soka. Naravno, u shopping se odlazilo sa plastičnim nosačem sa ukupno 6 pregrada za isto toliko flaša. Po koja kesica grisina i sve je gotovo. Čak i ako u panici nije ponet novac, situaciju je rešavao jedan potpis na crtu. Više ne.

 

Male, komšijske radnje izgubile su trku sa megamarketima. Iako se u redovima ponekad čeka i do sat vremena (ne računajući prazničnu euforiju kada se ovo može pretvoriti i u višečasovnu agoniju), problem likvidnosti i smanjen promet robe u trgovinama na malo rezultovao je zatvaranjem velikog broja lokalnih radnjica. Ovo je jedana od tih priča, a mesto radnje je Detelinara.

Pajin Dućan

Detelinarcima poznatiji kao Pajin dućan, ovaj dragstor je više od 30 godina godina komšijama rešavao problematiku iznenadnih poseta.

Pajin Dućan i cvećara

Tik uz Pajin dućan stajala je i trafika koje od nedavno takođe više nema. Iza jedine postojeće trafike nalazila se i cvećara Lotos koja je sada preseljena u objekat preko puta.

Nedaleko od Đulike i detelinarske pošte, približno dugo koliko i Pajin dućan radila je i str. Breza.

Breza

Lokal ušuškan između nekoliko stabala breze, debelom hladovinom mamio je "lokalce" da pronađu spas od vrelih letnjih dana. I detelinarski film reditelja Miloša Pušića, Jesen u mojoj ulici u jednoj sceni promoviše upravo ovaj detelinarski duh “otpadnja” ispred Breze.

Breza_1

STRašno je možda samo iz nekih emotivnih razloga, ali već sutra će novi kineski butik, kladionica ili pekara baciti senku na svaku evociranu uspomenu.

Piše: Cveta Majtanović

Oceni vest:
13
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • /

  pre 2587 dana i 8 sati

  dokle ce partizani kukati nad montaznim objektima i pecurkama dok mu ostatak grada ruse

  Oceni komentar:
  8
  3
 • Vojvođanin

  pre 2586 dana i 21 sat

  Ne jedite se. Izbacite sve suvišne stvari iz svoga života i dajte svemu pravu vrednost, koja donosi novac. Kome je još sećanje napunilo novčanik i stomak? Kome trebaju zaludna drva? Novac daju samo ako ih posečete i prodate. Zato, stvarajmo prave vrednosti, novac!

  Oceni komentar:
  6
  1