Traži se firma koja će urediti površinu ispred zgrade Radničkog

Traži se firma koja će urediti površinu ispred zgrade Radničkog

Na tenderu na kom Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije (UGZI) traži firme koje će rekonstruisati javnu površinu ispred zgrade nekadašnjeg Radničkog univerziteta u Ulici Vojvođanskih brigada, ponude su se podnosile do 18. aprila.

Procenjena vrednost javne nabavke je 13,2 miliona dinara (13.230.792) bez PDV-a, dok je rok za završetak radova tri meseca, tačnije 90 kalendarskih dana, od uvođenja odabranih izvođača u posao.

U postupku javnog nadmetanja "Vega Propertis Radnički" d.o.o. iz Novog Sada postao je vlasnik poslovne zgrade i parcele na kojoj je objekat. Površina ispred Radničkog univerziteta je u javnoj svojini Grada. U cilju bržeg i efikasnijeg sprovođenja procedure za početak uređenja dela javne površine "Vega Propertis Radnički" i Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije zaključili su ugovor o finansiranju i regulisanju međusobnih odnosa u cilju uređenja javne površine ispred zgrade Radničkog univerziteta na lokaciji Vojvođanskih brigada 7. U skladu sa tim, Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije se vodi kao investitor, dok je "Vega Propertis" finansijer. Ugovorna obaveza Finansijera je da finansira i ishoduje projektno-tehničku dokumentaciju za uređenje javne površine i završne radove na uređenju, u cilju ostvarenja vizuelnog indentiteta kompletnog prostora objekta i partera. Projektno-tehnička dokumentacija se izrađuje radi pribavljanja odgovarajućih dozvola i saglasnosti i izvođenje radova, pri čemu se predmer radova izrađuje posebno za faze A i B. Tim fazama su definisani radovi koje bi finansirao Investitor (faza A) i radovi koje bi finansirao i izvodio Finansijer (faza B), što bi predstavljalo zajedničko finansiranje uređenja javne površine ispred zgrade Radničkog univerziteta – objašnjeno je u dokumentaciji objavljenoj na Portalu javnih nabavki.


Uređenje javne površine (oko 460 kvadrata) podrazumeva izgradnju platoa ispred zgrade, uključujući prilazno stepenište i rampe, a zatim obodnog trotoara. Plato, osim pešačke površine, predstavlja i slobodan prostor za eventualni pristup vatrogasnog vozila, što će biti omogućeno preko navoznih rampi iz Ulice Vojvođanskih brigada. Predviđene su dve naspramne rampe, širine 3, 5 metara, kako bi se omogućio nesmetan jednosmerni saobraćaj, piše "Dnevnik".

Kada je reč o mobilijaru, projekat novosadske firme "Tim inženjering sistem" u delu pešačkog platoa predviđa konzolnu drvenu klupu i armirano-betonske žardinjere, dok je u nivou partera planirana ugradnja linijskih LED svetiljki, čije bi dimenzije trebalo uskladiti s granitnim pločama.

Objašnjeno je da bi, u skladu s protivpožarnim zahtevima, navozne rampe zimi trebalo grejati kako bi se sprečilo zamrzavanje. Rampa za slabopokretne osobe imaće rukohvat u dva nivoa na visini od 60 i 90 centimetara.

Zbog rekonstrukcije objekta i izgradnje nove prilazne rampe i armirano-betonskih potpornih zidova na javnoj površini, neophodno je izmeštanje podzemnih elektroenergetskih i vodovodnih instalacija, kao i telekomunikacionih vodova.

Ponude na tender Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije podnosile su se do 18. aprila, a 40 dana kasnije biće doneta odluka o dodeli ugovora ili pak obustavi postupka. Ukoliko za to bude zainteresovanih preduzeća, rekonstrukcija javne površine ispred zgrade Radničkog univerziteta mogla bi da počne u junu.

FOTO: Na leto se očekuje kraj radova na rekonstrukciji zgrade bivšeg "Radničkog"


Podsećamo, nakon požara 2000. godine, zgrada Radničkog univerziteta je napuštena, dok je neuređena površina ispred objekta korišćena kao parking prostor. Posle nekoliko neuspelih pokušaja prodaje, krajem 2020. Godine objekat po početnoj ceni od skoro 5,3 miliona evra na licitaciji kupuje novosadska kompanija "Vega IT", a već naredne godine počinje rekonstrukcija zgrade, po projektu arhitekte Lazara Kuzmanova, odabranom na konkursu.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan