VIDEO: Tužilaštvo traži pritvor za uhapšene aktiviste, čeka se odluka sudije

VIDEO: Tužilaštvo traži pritvor za uhapšene aktiviste, čeka se odluka sudije

Ispred zgrade suda okupilo se nekoliko desetina ljudi u znak protesta zbog privođenja trojice aktivista koji su uhapšeni jer su juče na sednici Komisije za planove bacili dve dimne bombe.

Tužilaštvo je nakon saslušanja, predložilo pritvor za uhapšene Srđana Đurića, Brajana Brkovića i Mladena Cvijetića zbog nasilničkog ponašanja. Sada se čeka da se o ovoj meri izjasni sudija.

Okupljeni građani mirno stoje ispred zgrade suda i saopštili su preko megafona zahtev da privedeni aktivisti budu pušteni da se brane sa slobode. Inače, na osnovu člana 344 krivičnog zakonika, privedenim mladićima preti i kazna zatvora od nekoliko meseci do više godina. ‒ Očigledno je da će novosadski vlastodršci uz očiglednu zloupotrebu pripadnika MUP-a da slome svaki vid građanskog otpora i usvoje sramni Generalni urbanistički plan. Uzimajući u obzir činjenicu da se komisija ogušila o 15.000 primedbi građana, ekološkim aktivistima, među kojima se nalaze i članovi Omladinsko-studentske akcije (OSA), nije preostalo ništa drugo, već da političkim performansom prekinu javnu raspravu. Zbog nemogućnosti dolaska do institucija sistema i zbog njihovog oglušavanja o primedbe građana, smatramo krajnje licemernim pokušaje Srpskog naprednog kartela da hapšenjem naših aktivista zaplaši ostale slobodnomisleće građanke i građane Novog Sada ‒ saopštila je OSA čiji su privedeni članovi.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Kamen'čan

  pre 832 dana i 10 sati

  Za ono sto su juče uradili (bio sam u sali kao potpisnik jednog zahteva u vezi novog GUP-a) zaslužuju malo hladovine. Inače, lažu: bilo je 167 različitih zateva i predstavki, s tim, što je neke potpisalo jako mnogo ljudi. Bilo je i dosta dopuna i zahteva koji su izvodljivi i koji su prihvaćeni, neki i nisu a zvučali su logično za mene laika. Isti takvi laici su i potpisnici onih "masovnih" peticija koje se prikazuju kao "zahtevi 15.000 građana" a nemaju mnogo veze sa realnošću - čista politika.

  Oceni komentar:
  2
  0