Ambrozija ove godine ranije počela da muči Novosađane

Ambrozija ove godine ranije počela da muči Novosađane

Sugrađani se već masovno žale na problem sa alergijskim reakcijama, iako je trenutno u Vojvodini tek umereno visoka koncetracija polena koprive i ambrozije. Najjači udar tih korova, očekuje se krajem avgusta i početkom septembra, a upravo na prvom mestu, među najčešćim inhalacionim alergenima, jesu različite vrste polena, čiji su simptomi najizraženiji tokom leta.

Već dve nedelje, laboratorija za merenje koncetracije polena na Prirodno-matematičkom fakultetu registruje koncetraciju polena ambrozije, što je ranije od očekivanog. Prve tegobe, onima koji su alergični već su prisutne, a osim lekova, najbolja prevencija je odlazak iz grada.

- Sada je pravo vreme ako niste započeli sa terapijom i pripremili se na sezonu cvetanja, izloženosti polenu korovskih biljaka a znate da ste alergični i ukoliko ste planirali godisnji odmor sada je pravo vreme da se uklonite sa ovog dela, praktično odete na more ili planinu gde ili nećete biti uopste izloženi polenu ambrozije pelina ili ćete biti izložejni mnogo manjim vrednostima - rekao je Branko Škoparija, iz Laboratorije za palinologiju.

Velike količine padavina u prethodnom periodu, pogodovale su rastu i bujnosti ambrozije, koje će biti više u odnosu na prošlu godinu.

Na teritoriji Novog Sada u toku su pojačane akcije suzbijanja ambrozije, a u poslednje vreme uočen je i porast površina pod ambrozijom na parcelama koje nisu u javnoj svojini na sremskoj strani grada, kao i na prostoru Klise, Velikog rita i Sajlova.

Podsetićemo, uklanjanje ambrozije na privatnim svojinama, poželjno i zakonski ovbavezno.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan