"Bebac": Može li okrečen zid smanjiti akušersko nasilje?

"Bebac": Može li okrečen zid smanjiti akušersko nasilje?

Lavina izjava o akušerskom nasilju i stanju u našim porodilištima opravdano je uznemirila javnost, a trudnice koje uskoro očekuje porođaj preplašeno i nestrpljivo čekaju rešenja.

Portal Bebac.com podseća da je do reakcija došlo od strane predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, na sam dan protesta protiv akušerkog nasilja, i od strane direktorke Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Sanje Radojević i da su oni obećali da će se porodilišta renovirati.

Može li okrečen zid smanjiti akušersko nasilje? 

Godinama unazad ukazujemo i apelujemo na to da su porodilišta sistematski zapostavljena. Prljave sobe, zapuštena kupatila, stari kreveti, neokrečeni zidovi ustvari predstavljaju najmanji deo problema. Najava renoviranja porodilišta svakako predstavlja korak u pravom smeru, ali je važno naglasiti da mere poput uspostavljanja roditeljskih soba i rekonstrukcije objekata neće automatski rešiti problem nasilja. Renoviranje kupatila i porođajnih sala ostaviće pozitivan utisak na opštu sliku o porodilištima, a porodilje i lekari biće zadovoljniji da borave u boljim uslovima. Ipak, postavljamo pitanje da li će trudnice i porodilje biti tretirane kako zaslužuju u tim novim sobama, ili će im ipak biti upućena po koja ružna reč ili će im se rutinski i bez prethodne dozvole uraditi epiziotomija. Rešenja i koraci ka smanjenju akušerkog nasilja su znatno složeniji od okrečenog zida i zahtevaju dublje promene u sistemu zdravstvene nege – piše Bebac.com.

 
Pratnja na porođaju ne sme biti privatno obezbeđenje trudnici 

Prisustvo oca na porođaju dozvoljeno je u svega nekoliko porodilišta u Srbiji.

Budući tata i treba da bude uz ženu tokom porođaja, ali njegova uloga mora biti usmerena na podršku majci, a ne obezbeđivanju njene sigurnosti. U momentima stvaranja porodice tata ne sme biti telohranitelj ili potencijalni svedok, on bi na porođaju trebalo da bude podrška svojoj ženi. Tata nije obezbeđenje! I njegovo prisustvo ne sme biti sistemski odgovor na države na akušersko nasilje – smatraju u "Bebcu" i napominju da je prisustvo oca na porođaju kao rešenje za akušersko nasilje "čista improvizacija i brzopleto rešenje" za zaštitu žene u porodilištu.

Trudnice su uplašene

Već godinama unazad postoji nepoverenje žena u sistem i strah od akušerskog nasilja ili neadekvatnog lečenja. Ono što je trenutno u fokusu trudnicama i za šta se najviše brinu buduće majke jeste kako sada spokojno otići u porođajnu salu.  

Šta raditi 

Sa portala Bebac.com poručuju da je bolji porođajni protokol potreban "bez odlaganja".

Za sigurniji i dostojanstven porođaj bez mogućnosti da se desi akušersko nasilje, ali i efikasniji i sigurniji rad lekara, neophodno je uraditi nove porođajne protokole i procedure. Ukoliko do nasilja ipak dođe, važno je da se prijava tretira urgentno, dokazi da se prikupe kvalitetno, efikasno i bez odugovlačenja kako bi pravda bila zadovoljena – predlažu i dodaju da je neophodno usmeriti pažnju ka promeni pristupa pacijentima, razvijanju empatije i stvaranju podržavajućeg okruženja.

Ove suštinske promene su, kako navode, ključne kako bi se stvorila kultura sigurnosti i poštovanja u porodilištima. 

 Pored toga, potrebno je ulagati u edukaciju medicinskog osoblja o važnosti komunikacije sa trudnicama i porodiljama, kao i o prepoznavanju i prevenciji nasilja. Ova inicijativa bi trebala biti praćena kako bi se uvideli efekti sprovedenih mera i osiguralo napredak – zaključuju u "Bebcu".

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Bebac.com (@bebaccom)

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Jasmina

    pre 114 dana i 13 minuta

    Da bi se situacija popravila.
    Treba odstraniti užasnu culturu obstetričkog tima. Gde medicinske sestre verbalno , psihički i emocinalno maltretiraju. Lekari ne daju nikakvu terapiju za bol, ne vode porodjaj po propisima, i nesavesno rade.
    Disciplinske mere , do dobivanja otkaza i brisanja sa registra profesionalnog društva. Su jedino rešenje ove krize.

    Oceni komentar:
    1
    11
  • humanista

    pre 113 dana i 22 sata

    ,,Akusersko nasilje, treba prijaviti odmah i ne samo pacijentkinje nego i neko od zapsoslenog osoblja koji ima ljudskosti u sebi.Tamo gde se radjaju novi zivoti nikakvih pa ni najmanjih propusta ne sme da bude.

    Oceni komentar:
    1
    6
  • Zabranjena tema

    pre 113 dana i 20 sati

    Humanisto, prijatelju. Ne smem ni da kažem šta mi se dogodilo, jer oni to ne smeju da objave. Svaki put kad pokušam, ako je srpski medij, ne dozvole.
    Samo na serverima koji se drže u inostrantvu ne važi Njegov zakon.
    A imam čak i lažno kreiran dosje porodilje. Tri potpisa lekara oko potpuno izmišljene situacije. Dokaz teškog kriminala prema porodilji i porodici.
    A ne sme ni da s epomene u deželi Srbiji.
    Kad ti država ukrade dete, teško ti se zameri, veruj mi.

    Oceni komentar:
    1
    5
  • humanista

    pre 113 dana i 15 sati

    Zabranjena tema

    Vetrujem ti za sve i zao mi je sto je to tako, a nadam se da nece ,,do veka,,trajati.
    Ljudski pozdrav od humaniste.

    Oceni komentar:
    0
    1