Bil Gejts: Očekivao sam više od vakcina, užasnut sam brojem smrtnih slučajeva od korona virusa

Bil Gejts: Očekivao sam više od vakcina, užasnut sam brojem smrtnih slučajeva od korona virusa

Odgovarajući na pitanje o tome kako ocenjuje globalnu reakciju na pandemiju koju je najavio nakon što se svet suočio sa epidemijom ebole, Bil Gejts, suosnivač humanitarne fondacije Bil i Melinda Gejts, izjavio je da je od vakcine i terapija očekivao više.

Kako je naveo, potreban je veliki istraživački napor vredan nekoliko desetina milijardi dolara kako bi se osiguralo da se svet bolje spremi za sledeću pandemiju, koja bi mogla da bude daleko gora od epidemije koronavirusa, piše BizLife.rs.

Rekao je da je "potpuno užasnut" brojem smrtnih slučajeva od korona virusa i ekonomskom štetom nastalom zbog pandemije i da bi trebalo da se finansira rad na poboljšanju vakcine, tretmana i dijagnostičkih testova koji će biti potrebni za učinkovitije suzbijanje sledeće pandemije.

Nismo dobili vakcine koje sprečavaju zarazu. Vakcine koje imamo čuvaju naše zdravlje, ali su samo u maloj meri smanjile prenošenje virusa. Potreban nam je novi način izrade vakcine – rekao je Gejts.

Gejts je kritikovao i to što nema dovoljno efektivnih tretmana za kovid, dodajući kako bi deksametazon i novi antivirusni lek molnupiravir mogli da pomognu.

Oceni vest:
2
6

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan