Brzi testovi na koronu povučeni iz slobodne prodaje, evo kako možete da se testirate na lični zahtev

Brzi testovi na koronu povučeni iz slobodne prodaje, evo kako možete da se testirate na lični zahtev

Pompezno najavljeni, antigenski testovi u četvrtak su se pojavili u domaćim apotekama, a još brže su povučeni uz napomenu da "nisu za kućnu upotrebu".

Građani su u petak pohrlili u apoteke kako bi za 1.300 dinara saznali da li eventualno imaju koronu ili ne, da bi već tokom dana članovi Kriznog štaba obelodanili da testovi "nisu namenjeni građanima" i da je "neko načinio grešku", podseća "Blic".

Samotestiranja u Srbiji neće biti do daljeg, a građani mogu da na lični zahtev obave test u nekoj državnoj ili privatnoj zdravstvenoj ustanovi. Evo koje vrste testova možete uraditi na lični zahtev i po kojim cenama.

PCR test

Najsigurniji i najcenjeniji je definitivno PCR test, koji se besplatno radi svima za koje se sumnja da su oboleli od korona virusa. Međutim, moguće ga je obaviti i na sopstveni zahtev, ali isključivo u državnim ustanovama.

Njegova trenutna cena je 6.000 dinara, ali od 1. januara 2021. poskupljuje za 50 odsto, te će koštati 9.000 dinara. Za strane državljane on je duplo skuplji i staje 18.000 dinara ili 150 evra.

Zakazivanje je moguće elektronskim putem preko portala eUprava na kojem izaberete opciju "Zakazivanja za PCR testiranja na lični zahtev".

Brzi antigenski test

Ovo su testovi koji su se našli u domaćim apotekama po ceni od 1.300 dinara. Međutim, kako nisu za kućnu upotrebu, u državnim ustanovama moraćete da izdvojite 3.500 dinara da bi vam stručna lica obavila test, dok cene kod privatnika variraju, a idu od 2.000 u unutrašnjosti do 4.000 u pojedinim prestoničkim klinikama.

Ovde se koriste brzi antigenski testovi, kod kojih se bris takođe uzima iz nosa. Kako su objasnili stručnjaci, nisu najsigurniji na početku infekcije jer mogu da pokažu lažno negativan nalaz. Međutim, ako ste na njemu pozitivni, onda ste 99 odsto pozitivni na Kovid-19. Rezultati se dobijaju za 30 minuta.

Brzo serološko testiranje

Baš kao i antigenski, mogu se raditi i u privatnim laboratorijama i klinikama, za razliku od PCR testa. On je ujedno i najjeftiniji i košta 1.200 dinara. Međutim, kod privatnika ova usluga može da bude i duplo skuplja. 

Njime se detektuju Igm i Igg antitela u krvi pacijenta već nedelju dana posle pojave prvih simptoma.

Ukoliko postoje Igm antitela, znači da je infekcija u toku, a ako imate samo Igg antitela, to znači da ste u nekom trenutku već preležali korona virus, piše "Blic".

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan