EDS povodom uvećanih računa za struju: Mehanička i pametna brojila u Srbiji se u ovom trenutku očitavaju ručno

EDS povodom uvećanih računa za struju: Mehanička i pametna brojila u Srbiji se u ovom trenutku očitavaju ručno

Na društvenim mrežama i u nekim medijima pojavila se dezinformacija jednog od udruženja za zaštitu potrošača u kojoj se pametna brojila i daljinsko očitavanje dovode u vezu sa uvećanim računima za električnu energiju kod jednog broja potrošača, saopštila je Elektrodistribucija Srbije (EDS).

Istina je potpuno drugačija - i mehanička i pametna brojila u Srbiji se u ovom trenutku očitavaju ručno – navodi se u saopštenju.

Kako je objašnjeno, proces ugradnje pametnih brojila je počeo, ali je primena sistema daljinskog očitavanja usporena zbog hakerskih napada na EPS i radi dodatnog podešavanja zaštite sistema daljinskog očitavanja brojila.

EDS trdi da je sistem dodatno zaštićen u koracima koji se trenutno realizuju u postupku uspostavljanja daljinskog očitavanja u skladu sa evropskom praksom.

Širenjem lažnih informacija i proizvoljnih ocena građani se dovode u zabludu i nanosi se šteta svima. Daljinsko očitavanje onemogućava bilo kakvu grešku u očitavanju i biće sprovedeno u najkraćem roku, kako bi se primenio sistem koji će pomoći i građanima da lakše prate svoju potrošnju. Upravo se zbog precizno očitanog stanja, jedne od stavki na računu koji izdaje snabdevač, i ugrađuju pametna brojila koja su besplatna za potrošače – ističe se u saopštenju kompanije. 

Oceni vest:
1
8

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Javno pitanje

    pre 78 dana i 22 sata

    Zanima me jedna stvar. Zašto Agencija za Energetiku uzima sebi za pravo, a osnovana je 2015-te, da raspolaže svim energetskim resursima Srbije, da diktira cenu struje EPS-u, da organizuje "akcije uštede struje" koje ima sasvim dovoljno nakon devastirane privrede Srbije, samo zato da bi ONI imali više KW za prodaju strancima. Odakle njima pravo da struju Srbije posmatraju kao svoj lični resurs.Radi se o 4 čoveka vlasnika Agencije, od kojih je jedan lični prijatelj Ace Vučića (RTS1 intervju).

    Oceni komentar:
    1
    25
  • Mihajlo

    pre 78 dana i 20 sati

    @Javno pitanje - Sami sebi ste odgovorili u poslednjoj recenici.

    Oceni komentar:
    0
    8
  • Muka mi

    pre 78 dana i 17 sati

    Gospodju koja očitava brojilo, u mom slucaju, mrzelo je i da prepiše stanje koje joj je ostavljeno. Potrošnja za januar nula. Dve nedelje ih zovem i pisem. Nista. Kao da živog stvora tamo nema. Nama ne treba daljinsko očitavanje nego ljudi koji ce da rade posao za koji primaju platu.

    Oceni komentar:
    0
    13
  • Nena

    pre 20 dana i 12 sati

    Ja sam pokradena,dobila sam odgovor da nisu obračunali novembar i decembar i da je napravljena preraspodela kilowat časova od 1.11.23.do 30.4.24.a računi astrinomski,reklamacije ne uvažavaju,ovo je postala noćna mora

    Oceni komentar:
    0
    0