"Efektiva": "Nastavlja se pljačka EPSkih razmera", posle praznika – protest

"Efektiva": "Nastavlja se pljačka EPSkih razmera", posle praznika – protest

Udruženje potrošača Efektiva juče je na svojoj Fejsbuk stranici objavilo još jedan primer "napumpanog" računa za struju na kom se vidi da je, nakon zamene brojila, potrošnja utrostručena, a račun nenormalno visok.

Tokom cele godine potrošnja nije prelazila 250kwh. U decembru dolazi do zamene brojila, postavlja se digitalno i potrošnja za januar ide na preko 700kwh. Zatim, za februar dolazi 0 potrošnja, pa za mart rekord od 726kwh – piše ovo Udruženje i dodaje da ih zovu ljudi, "stariji sugrađani bukvalno plaču":

– Očajni su, ne znaju više šta da rade jer EPS im odbija reklamacije, a nemaju novac da plate napumpane račune. Nikakve reklamacije ne prihvataju, samo kažu da mora da se plati. Ovo je neverovatno. Da li se ovo dešava još negde na kugli zemaljskoj?


U komentarima možemo videti da ovo nije jedini primer i da su i drugi građani oštećeni na ovaj način.

Sve identično. Pljačka ogromnih razmera!!! Ja, nažalost, prihatila pljačku. Sve reklamacije su mi odbijene, brojilo je navodno ok, od oktobra do danas niko nije bio da očita struju, plaćala sam redovno račune i za januar mi je stiglo 0 dinara. Nakon toga mi stiže objedinjen račun navodno od novembra meseca kao da ništa nisam platila. Takođe mi je odbijena reklamacija iako je i laiku jasno koliko je to van zakona. Da ne pričam o 5.000 dinara koje mi je stiglo opet tamo gde struju ni ne koristim skoro nikad i uopšte  napisala je jedna naša sugrađanka i dodala:

– Ali pošto ne znam šta više da radim osim da čekam izvršitelje ovaj mesec sam im već poklonila 100e i sutra još deset hiljada planiram.

Podsećamo, na brojne žalbe građana zbog visokih računa za struju, posebno nakon hakerskog napada na EPS, ministarka Đedović-Handanović je u februaru izjavila da je polovina neosnovana i da građani neće biti oštećeni:

"Vratili" se šalteri, ali i gužve ispred EPS-a (FOTO) 

Ministarka o računima za struju: Od 13.000 reklamacija, polovina je neosnovana, građani neće biti oštećeni


Problematična zamena brojila

U sledećem postu na Fejsbuku, "Efektiva" savetuje građane da ne dozvole da im EPS zameni brojila:

Pre par godina, bila je ona akcija EPS-a, kada su slali saglasnosti za preuzimanje brojila. Savetovali smo tada da se na to ne pristaje – podseća "Efektiva".

Udruženja potrošača savetuju građane da ne potpisuju ugovor sa EPS-om o preuzimanju priključne opreme

Sada se vidi koliko smo bili u pravu. Proteklih meseci EPS radi zamenu brojila, umesto starih, postavljaju se nova digitalna. Od tada kreću problemi sa uvećanim računima – zaklučuju i savetuju građanima da ne dozvole da im zamene brojilo, naročito ako imaju dokaz da je (brojilo) njihovo.

Posle praznika – PROTEST/PERFORMANS

Udruženje potrošača Efektiva je najavila protest – performans: "Lažnim novcem plati lažni račun za struju!" koji bi tebalo da se održi posle praznika.

Napravite svoje novčanice, naslikajte novčanicu sa logom EPS-a, krađe itd, pa posle praznika idemo na šaltere u Masarikovoj – predlažu iz Udruženja i pitaju:

– Zašto se lažni računi ne bi mogli platiti lažnim novcem?

Ko i da li očitava brojila?

Gradski odbor Stranke slobode i pravde početkom aprila je upozorio na to da je veliki broj Novosađana primoran da sam očitava svoje strujomere, a da ih EPS povremeno "počasti astronomskim računima za struju koju nisu potrošili".

Oni su naglasili da je za uslugu očitavanja brojila "EPS debelo platio firmu 'Montop' u vlasništvu Marka Bosanca Bosketa, jednog od najbližih saradnika Miloša Vučevića. 

SSP: Novosađani sami očitavaju strujomere, a EPS ih "nagrađuje" astronomskim računima

Oceni vest:
22
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Borivoje

    pre 9 dana i 7 sati

    Ovo je organizovana kriminalna grupa(klan), koji konstantno pljcka gradjane . Meni su dva puta fiktivno utizili dug i onda angazovali rodbinu za adbvokate, izvrsitele.........plate i meni svaku uplatu knjize na utuzeni dug .Nornalno na sudu smo. Glavni krivac ovakvog stanja su Drzavne institucije odnosno kriminalni klan SNS-a. Ovo se moze resiti samo revolucijom.

    Oceni komentar:
    1
    46
  • Vučko

    pre 8 dana i 11 sati

    Moze malo znanja za potrosace.
    EPS je nekom dao pare da obitavaju brojila.
    EPS se ne isplati da čitaoci brojila podnesu izveštaj jer
    1. Ako stvarno stanje sa brojila se obračuna za prethodni mesec onda EPS nema super dobit, a firma mora platiti radnike koji su obitavali.
    2 Super dobit EPS e udvostručuje ako se 2 meseca pogrešno oobracunava, i tako za 3 mes..
    SUper dobit se ostvaruje na načine
    A. Obračunavaju vam potrosenu struju po visok tarifi umesto da je razdele na sporne mesece
    B.Nema popust

    Oceni komentar:
    3
    11
  • Uređena država, samo nije naše vlasništvo

    pre 8 dana i 9 sati

    Ne bih rekao da postoje bilo kakvi problemi.
    Srbi ste, svoji na svome. Imate svoju državu, divnog vođu, divnu vlast.
    Lepo svakog meseca slikajte brojilo i čim očitaju drugačije stanje a vi žalbu.
    Dok se žalba ne reši, u roku od 15 ili 30 dana, mislim, ne morate da plaćate struju.
    Nakon 2 žalbe sjahaće sa vas.

    Oceni komentar:
    1
    13
  • Iva

    pre 8 dana i 7 sati

    Majmuna država. To je nNATO trebao prvo da bombarduje, te lopuze video nisi. Nikad im dosta para. Treba da ih zatvore da nemamo uopšte struju

    Oceni komentar:
    6
    12
  • Sve pošten do poštenog...

    pre 8 dana i 3 sata

    Najveći je problem, što je Aco dozvolio svom školskom iz osnovne (bio intervju na RTS1 kad je Aco rekao "Pa šta onda, drug mi je!") da 2015-te osnuje sa još 3 osobe Agenciju za Energetiku.Njihova je ona reklama gde vas crtani Nikola Tesla ubeđuje da im štedite KW, da imaju više da prodaju strancima. I sad, dok mi drečimo na EPS - oni određuju svima cenovnu politiku, kako njihovoj zaradi to odgovara, kao da je javna energija Srbije njihova lična prćija!
    Eto, to su nam doneli naprdnjaci. Lopove.

    Oceni komentar:
    0
    15
  • Osteceni

    pre 7 dana i 13 sati

    Haj sto pljackaju,nego njihovi radnicim prilikom iskljucenja struje gradjanima za zastarela dugovanja,podmuklo i na uigran nacin podmecu ljudima da su pocinili krivicna dela-samivlasno prikljucenje(radnik EPS iskljuci struju,pa ti ponovo sam prikljuci,kao izasao u susret ovom sto nema da plati,i u njegovom prisustvu konstatuje da niko nije biio prisutan) ili krivicno deĺo kradja struje.A zastarelim dug ne sme da ti preti iskljucenjem,ali ipak krsi zakon i salje opomenu pred iskljucenje.

    Oceni komentar:
    1
    4