FOTO: Evo zašto je neophodan i kako će izgledati planirani parking na Bulevaru Evrope

FOTO: Evo zašto je neophodan i kako će izgledati planirani parking na Bulevaru Evrope

Porast broja stambenih jedinica na Bulevaru Evrope doveo je i do rasta broja stanovnika, a samim tim, na ulicama je sve više vozila. Iz Kabineta gradonačelnika konstatuju da je zbog sve težeg parkiranja u tom delu grada nužna gradnja novih parking mesta.

U cilju prevazilaženja tog ozbiljnog problema, planskim dokumentom je predviđena mogućnost izgradnje parkinga uz Bulevar Evrope, na strani stambene zone Detelinara, i to na delu površine između kolovoza i biciklističke staze.Gradska uprava za građevinsko zemljište i investicije u Novom Sadu pokrenula je otvoreni postupak javne nabavke za izbor najpovoljnijeg izvođača radova za izgradnju parkinga duž Bulevara Evrope u Novom Sadu – prva faza. Otvaranje ponuda biće izvršeno javno 29. Juna 2020. Godine, u prostorijama Gradske uprave za građevinsko zemljište i investicije – navodi se u saopštenju iz Gradske kuće.

U prvoj fazi, gradiće se deonice između Ulice Janka Veselinovića i Ulice Hadži Ruvimova, između Ulice Hadži Ruvimova i Ulice Branka Bajića, kao i Branka Bajića i Futoške ulice. Drugom fazom biće obuhvaćena deonica između Ulice Kornelija Stankovića i Ulice Janka Veselinovića. Na kompletnoj deonici, od Ulice Janka Veselinovića do Futoške ulice, biće izgrađeno ukupno 201 parking mesto. Parkinzi će biti jednostrani sa kosom šemom parkiranja uz desni kolovoz na strani stambene zone Detelinara, i to na delu od Futoške ulice do Ulice Janka Veselinovića, u dužini od 950 metara. U prvoj fazi biće izgrađeno 181 parking mesto.


Iz Gradske uprave posebno ističu da će se prilikom izgradnje posebno voditi računa o očuvanju zelenih površina.

Drvored koji se nalazi duž Bulevara Evrope biće očuvan, a svako stablo zaštićeno. Takođe, na mestima gde nedostaju stabla, ostavljena su mesta za nove sadnice. Na novonastalim površinama oko stabala se planira sadnja šiblja i odgovarajućeg zelenila. Postojeći sistem za navodnjavanje, koji je ranije izgrađen, sada će biti zamenjen novim i savremenijim, a biće spušten na odgovarajuću dubinu – piše u saopštenju.


Osim toga, iz Gradske kuće poručuju da je planirana izgradnja jedne podzemne garaže u delu između ulica Janka Veselinovića i Hadži Ruvimove i druge između ulica Kornelija Stankovića i Janka Veselinovića. Taj projekat je u fazi planiranja i neophodno je da se obezbedi novac za njegovu realizaciju. Upravo takva vrsta parkinga, daje mogućnost da se sačuva zeleni pojas, svako drvo i svaki kvadrat travnjaka. Važno je još jednom istaći da, izgradnjom parkinga duž Bulevara Evrope, Grad Novi Sad želi da nastavi strateško rešavanje nedostatka parking mesta kao jedne od najučestalijih propratnih pojava urbanog razvoja grada ali i da istovremeno brine o kvalitetu životne sredine.

Oceni vest:
4
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Realno

  pre 803 dana i 32 minuta

  I dalje NEEEEEEEEEEEEEEEEEEE! Moze da se uradi i animacija u Premier Pro, nista nece pomoci da se ovakva ideja pokaze kao dobra. Mi smo jedini narod koji ne uci na svojim greskama.
  Sada je na bulevaru ogranicenje 60 na sat, sa parkingom pada na 50 na set, inace ce biti vise posla za uvidjaje. 201 mesto nije 500 ili 1000 mesta da kvat prodise vec samo kratkorocna ideja, sa parkingom ide i dobro staro zaustavljanje u levoj traci, popularno u Novom Sadu. Treba ga brendirati :) Da li postoji neka peticija protiv projekta, ljudi su uspeli da izmeste dino park iz zeleznickog parka i nisu pogresili.

  Treba samo bolja ideja a ne kratkorocno i ne ukusno resenje....

  Oceni komentar:
  1
  20
 • Realno

  pre 803 dana i 12 minuta

  Evo jedne ideje za novine. Napravite slike kako izgledaju bulevari po Novom Sadu sa slicnim parkingom, sa vecim i manjim razmakom. Postavite gradjanima anketu sa pitanjima da li im se svidja realizacija. Jeste druga resenja vise kostaju, ali ajde da se nesto uradi sa nasim porezom :)
  Moze i neki primer drugacije relizacije sa dugogodisnjim resenjem. Takodje moze da se napravi drugi vid prelaza prekoputa a da se ne koristi semafor.

  Oceni komentar:
  1
  8
 • Goran

  pre 802 dana i 11 sati

  Ne!
  Može samo u slučaju da se napravi veći park nego onaj koji ste skratili na početku naselja....Užas

  Oceni komentar:
  0
  12